Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart får de första ÅA-anställda besked om de får behålla jobbet

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bild från Arken vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/Andy Ödman

På tisdag börjar uppsägningarna vid Åbo Akademi. Men redan i dag kommer de första att få veta att dåliga nyheter är att vänta.

Den här veckan börjar uppsägningarna vid Åbo Akademi. Samtal med de som berörs av samarbetsförhandlingarna börjar på tisdag. Men redan på måndag kommer de första att få en kallelse till mötet där de ska få besked.

Alla får veta en dag innan

Rektor Mikko Hupa försäkrar till Yle Åboland att alla som berörs av nedskärningarna får en kallelse dagen innan. Det betyder att de första redan i dag, måndag, kommer att få veta att dåliga nyheter är på kommande.

Mikko Hupa
Bildtext Rektor Mikko Hupa.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Hur många som under dagen kan vänta sig ett samtal vill rektor Mikko Hupa inte gå in på i det här skedet.

Totalt försvinner 87 jobb

Åbo Akademis styrelse fattade i höstas beslut om att spara 7,7 miljoner euro. 5 miljoner ska sparas genom personalkostnader.

Totalt kommer 87 jobb att försvinna från Åbo Akademi innan slutet av 2017. Av dessa kommer 40 att gå i pension och 47 att sägas upp. Från forsknings- och undervisningspersonalen kommer 10 personer att få gå och 37 av servicepersonalen kommer att förlora sina arbeten.

De som sägs upp, eller på annat sätt påverkas av nedskärningarna, kommer att meddelas personligen på plats i Åbo eller Vasa.

Diskussion om artikeln