Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mikael Wiehe rasar över världseliten i skatteparadisen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Mikael Wiehe
Bildtext Mikael Wiehe fyller 70 år men fortsätter att kämpa för en rättvisare värld
Bild: Adam Haglund

Låtskrivaren och sångaren Mikael Wiehe, en av proggrörelsens förgrundsfigurer, är inte överraskad av avslöjandena i Panama-dokumenten. Men han är rasande på folk som gör pengar av pengar såsom eliten i skatteparadisen. Enligt Wiehe handlar det om det nyliberala projektet som överhuvudtaget gör det möjligt för de rika att berika sig, på flertalets bekostnad.

- Vi har ett ekonomiskt system där 62 personer äger lika mycket som halva världen. Detta är själva meningen med det nyliberala ekonomiska systemet, säger Mikael Wiehe.

Hans åsikt är att underklassen atomiseras i nyliberalismens namn.

- Det ska inte finnas fackföreningar. Det ska inte finnas fotbollsklubbar. Det ska inte finnas nånting som håller människor samman utan människor ska stå ensamma på marknadens villkor. Därför hittar vi alla dessa rika som utnyttjar skatteparadisen, säger Wiehe.

Antikapitalist

Mikael Wiehe kallade sig länge kommunist. Längre än Lars Ohly, säger han själv. Men sovjetkommunismen förknippas med förföljelser, diktatur och våld.

- Av 1900-talets tre stora ideologier, fascismen, nazismen och kapitalismen, frodas kapitalismen allra bäst. Därför kallar jag mig antikapitalist idag, säger Wiehe.

Har vi nya sånger att vänta om de rika i skatteparadisen och den tid vi lever i?

- Jag skriver sånger hela tiden. Allt som jag känner, läser och upplever kommer förr eller senare ut i sångform. säger Wiehe.

American Songbook en gång till

Till sommaren drar han ut på turné med Ebba Forsberg och Plura Jonsson igen. Konsertturnén American Songbook - på svenska , med Wiehes översatta amerikanska låtar, ska få en fortsättning.

- Dehär konserterna förra våren drog faktiskt en större publik än jag haft sen Hoola Bandoolas återförening 1996, säger Wiehe.

Tack till Jutta

Till hösten gör han också en egen turné tillsammans med favoritmusikerna Christer Karlsson och Ola Gustavsson. De är redan uppbokade för en mängd spelningar både i Sverige, Norge och Danmark.

- Men jag väntar ännu på en förfrågan från Svenska Teatern i Helsingfors! Där har jag inte spelat sedan bland andra Jutta Zilliacus blev upprörd över att jag talade om kriget i Irak. Det var på er Svenska dagen fest, säger en road Mikael Wiehe.

Han är glad över diskussionerna om det lämpliga i Wiehes sånger och mellansnack.

- Jag fick 15 spelningar i Finland genast efter det! Mycket tack vare Jutta Zilliacus!

70 men ingen pensionär

Mikael Wiehe fyller 70 år 10 april. Men han går inte i pension. Varken som musiker eller som rättvisekämpe.

- Så länge naglarna håller. Så länge rösten bär. Och så länge publiken kommer - så länge fortsätter jag, säger Mikael Wiehe.

Mikael Wiehe i Vega Visor 4.4 kl. 21.05 och 10.4 kl. 8.05.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln