Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland först i kö att ta emot utbytesflyktingar

Från 2016
Uppdaterad 04.04.2016 18:03.
syrier, izmir, flyktingar
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Vidarebosättningen av de första syriska flyktingarna direkt från läger i Turkiet har inletts.

Finland och Tyskland är de första EU-länderna som tagit emot syrier i enlighet med flyktingöverenskommelsen mellan Turkiet och EU

På måndagen flögs 11 syriska flyktingar till Finland och 32 syrier till Tyskland.

Imorgon kommer en grupp syrier att flygas till Nederländerna, uppgav EU-kommissionens huvudtalesperson Margaritis Schinas i Bryssel i måndags.

De första 11 syriska flyktingarna som på måndagen kom till Finland består av tre familjer, berättar överdirektör Jorma Vuorio på Inrikesministeriet.

- Det är frågan om kvotflyktingar - Finland strävar efter att i första hand ta emot familjer. Vi kommer i år att ta emot sammanlagt 600 syriska kvotflyktingar

Det är FN:s flyktingorgan UNHCR som efter en snabb process valt ut dem i Turkiet.

Enligt Vuorio har Finland god beredskap att ta emot kvotflyktingar och därför är det naturligt att Finland tillsammans med Tyskland var de första länderna som tillämpar EU:s flyktingöverenskommelse med Turkiet.

EU-kommissionen: Viktig milstolpe

EU och Turkiet har kommit överens om en så kallad en-för-en princip som innebär att för varje syrier som skickas tillbaka från Grekland till Turkiet ska en syrier i Turkiet vidarebosättas i EU.

Totalt skickades 202 flyktingar på måndagen tillbaka från Grekland till Turkiet. De anlände till den turkiska hamnstaden staden Dikili.

Flyktingarnas som skickades tillbaka har enligt EU-kommissionen inte ansökt om asyl i Grekland.

En turkisk tjänsteman säger till nyhetsbyrån AP att möjligen bara några få av de 202 som deporterades var syrier.

Enligt en talesperson vid EU-kommissionen är poängen inte att utbytet av syrier bör ske samma dag.

- För kommissionen är det viktiga nu att vi har fått igång vidarebosättningen av syrier direkt från Turkiet till EU.

Det var den 18 mars som EU och Turkiet förhandlade fram avtalet som gäller alla som olagligt tagit sig till Grekland efter den 20 mars.

Flera människorättprganisationer som till exempel Amnesty International kallar uppgörelsen olaglig, och säger att Turkiet inte är ett säkert land för flyktingar.