Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Fönsterkarm i gammalt hus

Från 2016
Strömsö inslag: Fönsterkarm - Spela upp på Arenan

I ett tidigare inslag gjorde jag en karm till en gammal dörr, den fanns helt enkelt inte. Det här fönstret hade en karm men den var inget att spara. Fönstret har nu en liknande ny karm som dörren och den skall nu också få en slutlig plats i ett gammalt hus.

Man kan sätta in fönster- och dörrkarmar på olika sätt i en fasad. Det här gamla huset är ett renoveringsprojekt och då känns det mest rätt att använda naturmaterial och gamla metoder.

Verandan till huset är inte byggd i stock utan spantrat med stående plankor. Eftersom en sådan konstruktion inte rör sig nämnvärt behövs endast ett ca 20 mm mellanrum mellan karm och spanter. Med hjälp av några skruvar i nedre stycket är det lätt att få karmen rak. Karmen fixeras i öppningen med kilar, en från utsidan och en från insidan. Karmen skruvas sedan fast där kilarna finns. Mellanrummet mellan spanter och karm skall isoleras noggrannt.

Att isolera med lin är ett milljövänligt alternativ. Det gäller att packa linet så att det inte uppstår drag runt fönstret.