Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen täpper budgethål i dag

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Regeringen samlas på Villa Bjälbo
Bildtext Regeringen samlas på Villa Bjälbo
Bild: Petteri Paalasmaa / AOP

Klockan halv nio samlas regeringen för att spika ramarna för den offentliga ekonomin för åren 2017–2020. På eftermiddagen presenteras slutresultatet som kan förväntas medföra skattehöjningar som känns i plånboken.

Några stora överraskningar ska inte vänta – men fortfarande finns stora behov av nedskärningar för att lappa de sparåtgärder regeringen inte lyckats driva igenom.

Varken begränsningen av den subjektiva rätten till dagvård eller åtstramningar av bostadsstöden kunde genomföras enligt plan. Dessutom stoppade EU höjningen av sockerskatten, vilket minskar skatteintäkterna med 100 miljoner euro.

Oenighet om gapet

Hur stora de akuta åtgärderna är råder det delade meningar om. Samlingspartiet anser att gapet är kring 400 miljoner euro, medan Sannfinländarna uppskattar att det rör sig om hälften.

Finansministeriets budgetchef Hannu Mäkinen bedömer att dagens förhandlingar inte kommer att medföra några värre duster inom regeringen.

- De stora frågorna är avgjorda och kommer inte att behandlas nu när hela regeringen sitter samlad. Och ett paket på några hundra miljoner är förhållandevis litet i helheten, säger Hannu Mäkinen.

På måndagen kom Helsingin Sanomat med uppgifter om att bränsleskatten kan höjas med en cent per liter.

En annan möjlighet är att den lägsta momssatsen, som rör exempelvis litteratur och kollektivtrafik höjs från 10 procent till 14. De tilläggen räcker ändå inte ensamma för att kompensera hålet.

Kapade bidrag och dyrare tjänster

Hannu Mäkinen bedömer ändå att det inte är läge för skattehöjningar för att lappa budgeten. Han förespråkar att man istället anpassar utgifterna efter intäkterna.

Han varnar för att om vi inte ser en snabb vändning i den allmänna ekonomiska utvecklingen, äventyras landets anseende i både EU-kommissionens och kreditvärderingsinstitutens ögon.

Så finländarna kommer enligt Mäkinen att uppleva nedskurna bidrag och prishöjningar i tjänster tills man får kontroll över skuldsättningstakten.

- Tyvärr är det så om vi försöker hålla fast vid regeringens program att anpassa ekonomin med fyra miljarder euro, vilket jag anser vore viktigt, eftersom vi har en väldig skuldsättning, säger budgetchefen.

Studentprotest utanför

En liten grupp studenter hade på morgonen samlats utanför Villa Bjälbo för att protestera mot regeringen. De bjöd på magert kaffe, knäckebröd och nudelsoppa för den som ville ha.

Studenter protesterar utanför Villa Bjälbo inför regeringens ramförhandlingar - Spela upp på Arenan