Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Statsvetare varnar för politisk förtroendekris i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
ordförandeklubba i Borgå fullmäktige
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Stadsstyrelsen och stadsdirektören har inom loppet av några månader kört över de beslut som bildningsnämnden och social- och hälsovårdsnämnden har fattat i betydande frågor. Det här genom att använda sin upptagningsrätt.

Enligt Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi, är upptagningsrätten inte ett speciellt vanligt förfarande i den kommunala beslutsprocessen. Det handlar främst om undantag.

- Används upptagningsrätten för ofta så skapar det med tiden en politisk förtroendekris. Det är ingen bra situation i en kommun om man ofta utnyttjar upptagningsrätten.

Forskare Siv Sandberg
Bildtext Forskare Siv Sandberg, Åbo Akademi.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Bildningsnämnden beslöt i mars att Borgå inte ska begränsa dagvårdsrätten och inte heller förstora dagvårdsgrupperna. Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula har valt att använda sin upptagningsrätt. Frågan kommer snart upp till behandling i stadsstyrelsen.

Bildningsnämndens ordförande, Ulf Backman, SFP, ser en otrevlig trend i stadsdirektörens agerande.

- Jag har den känslan att upptagningsrätten oftare används i Borgå än på annat håll, säger Backman.

Bildningsnämnden har också tidigare akterseglats av stadens ledning bland annat vid planeringen av Tolkis skola och ungdomsgården Zentra.

- Besluten borde fattas i nämnderna, för det är där som sakkunskapen finns, säger han. Just nu är det inte det lättaste jobbet att vara ordförande för en nämnd i Borgå.

Politik på fel sätt

Medhåll för Backman av en annan nämndeordförande, Tapani Eskola, SDP. Han leder social- och hälsovårdsnämnden.

- Stadsstyrelsen och stadsdirektören gör politik på fel sätt genom att använda sig av upptagningsrätten, säger Eskola.

Enligt Eskola borde upptagningsrätten främst användas för att korrigera uppenbara fel och lagstridigheter i beslut. Inte till att ändra på innehållet i besluten.

- Då en klar majoritet i nämnderna står bakom ett beslut borde saken vara klar, säger han. I fråga om avgifterna höll vi ju oss inom de givna budgetramarna.

Forskaren Siv Sandberg efterlyser klara spelregler för beslutsprocesses. Annars uppstår problem mellan de olika instanserna i kommunen förr eller senare.

- Upptagningsrätten är i lagen rätt diffust definierad. Något som ger ganska stora friheter åt kommunstyrelsen.

Men det gäller att se på helheten.

- Det är klart att politikerna i nämnderna vill värna om sina sektorer samtidigt som kommunstyrelsen mer ser till den ekonomiska helheten och strategin, säger Sandberg.

Diskussion om artikeln