Statsvetare varnar för politisk förtroendekris i Borgå
Stadsstyrelsen och stadsdirektören har inom loppet av några månader kört över de beslut som bildningsnämnden och social- och hälsovårdsnämnden har fattat i betydande frågor. Det här genom att använda sin upptagningsrätt.
Enligt Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi, är upptagningsrätten inte ett speciellt vanligt förfarande i den kommunala beslutsprocessen. Det handlar främst om undantag.
- Används upptagningsrätten för ofta så skapar det med tiden en politisk förtroendekris. Det är ingen bra situation i en kommun om man ofta utnyttjar upptagningsrätten.
Bildningsnämnden beslöt i mars att Borgå inte ska begränsa dagvårdsrätten och inte heller förstora dagvårdsgrupperna. Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula har valt att använda sin upptagningsrätt. Frågan kommer snart upp till behandling i stadsstyrelsen.
Bildningsnämndens ordförande, Ulf Backman, SFP, ser en otrevlig trend i stadsdirektörens agerande.
- Jag har den känslan att upptagningsrätten oftare används i Borgå än på annat håll, säger Backman.
Bildningsnämnden har också tidigare akterseglats av stadens ledning bland annat vid planeringen av Tolkis skola och ungdomsgården Zentra.
- Besluten borde fattas i nämnderna, för det är där som sakkunskapen finns, säger han. Just nu är det inte det lättaste jobbet att vara ordförande för en nämnd i Borgå.
Politik på fel sätt
Medhåll för Backman av en annan nämndeordförande, Tapani Eskola, SDP. Han leder social- och hälsovårdsnämnden.
- Stadsstyrelsen och stadsdirektören gör politik på fel sätt genom att använda sig av upptagningsrätten, säger Eskola.
Enligt Eskola borde upptagningsrätten främst användas för att korrigera uppenbara fel och lagstridigheter i beslut. Inte till att ändra på innehållet i besluten.
- Då en klar majoritet i nämnderna står bakom ett beslut borde saken vara klar, säger han. I fråga om avgifterna höll vi ju oss inom de givna budgetramarna.
Forskaren Siv Sandberg efterlyser klara spelregler för beslutsprocesses. Annars uppstår problem mellan de olika instanserna i kommunen förr eller senare.
- Upptagningsrätten är i lagen rätt diffust definierad. Något som ger ganska stora friheter åt kommunstyrelsen.
Men det gäller att se på helheten.
- Det är klart att politikerna i nämnderna vill värna om sina sektorer samtidigt som kommunstyrelsen mer ser till den ekonomiska helheten och strategin, säger Sandberg.