Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Över 4000 skrev på för Cygnaeus

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:02.
Folk demonstrerar utanför Cygnaeus skola i Helsingfors 3.3 2016.
Bildtext Oscar Cambier i klass 1-2 D demonstrerade för sin skola i början av mars.
Bild: Yle/Christoffer Gröhn

Runt 4080 personer har skrivit under en adress för att bevara Cygnaeus lågstadieskola i Helsingfors. Utbildningsverkets direktör Liisa Pohjolainen tog emot adressen i dag.

Två representanter för Hem och skola samt två representanter för Cygnaeus lågstadieskolas direktion uppvaktade utbildningsdirektören på måndag eftermiddag.

- Hon var imponerad över att så många skrivit under och sade att all respons beaktas och att inga beslut är fattade, berättar direktionens ordförande Jannika Enegren.

Det här handlar inte bara om Cygnaeus, utan också om problem med beredningen och med de elevprognoser som används.

― Jannika Enegren, direktionsordförande

I egenskap av beredande tjänsteman var också utbildningsverkets svenska linjedirektör Niclas Grönholm med. Man valde ändå att uppvakta uttryckligen hela utbildningsverkets direktör Liisa Pohjolainen.

- Det är hon som i sista hand ansvarar för beredningsprocesserna och hur de utvecklas i framtiden. Det här handlar inte bara om Cygnaeus, utan också om problem med beredningen och med de elevprognoser som används, säger Enegren.

Folk demonstrerar utanför Cygnaeus skola i Helsingfors 3.3 2016.
Bildtext Elsie Tallqvist, Ronja Martikainen, Amelie Tuomolin, Edit Grahn och Anja Lehtinen vill fortsätta gå i Cygnaeus lågstadieskola. De deltog i demonstrationen i början av mars.
Bild: Yle/Christoffer Gröhn

Jannika Enegren är kritisk till att elevprognoserna kan se så annorlunda ut än det faktiska elevantalet.
Hon hänvisar till att linjedirektören våren 2012 presenterade en prognos på 646 elever i de svenska lågstadierna i det södra distriktets skolor läsåret 2015-2016.
Det faktiska elevantalet är nu ändå 835.
Dessutom var Zacharias Topeliusskolan ännu med i det södra distriktet då, så enligt Enegren är det faktiska felet ännu större.

- Prognoserna är missvisande år efter år. Det är inte acceptabelt med så stora kast på så kort tid.