Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bildningssektioner: Håll kvar skolorna i Svartå och Bromarv

Från 2016
Uppdaterad 17.05.2016 14:29.
Billnäs skola i Raseborg
Bildtext Svenskspråkiga sektionen vill utreda om Billnäs skola kan stänga.
Bild: Yle/Monica Slotte

Bildningsnämndens sektioner vill inte gå åt skolnätet i Raseborg så hårt som tjänstemännen föreslår. Den finskspråkiga sektionen vill inte stänga någon av de två föreslagna skolorna.

Den svenskspråkiga sektionen tycker att det är okej att Västerby och Snappertuna skola stängs. Verksamheten borde ändå få fortsätta som tidigare i de svenska skolorna i Svartå och Bromarv.

Sektionen föreslår i stället att Raseborg utreder möjligheten att stänga Billnäs skola och dela eleverna mellan Katarinaskolan i Karis och Pojo kyrkoby skola.

Diskussion i flera timmar

Sektionen tog sig an frågan om Raseborgs svenska skolnätverk på måndagen (4.4) och diskuterade frågan i 3,5 timmar.

Det vinnande motförslaget om skolorna stöddes av fyra sektionsmedlemmar. Två röstade blankt. Ingen stödde beredningens förslag om att stänga Bromarv, Svartå, Snappertuna och Västerby skola.

Sektionen vill också att stadens svenska gymnasier fusioneras bara på det administrativa planet. Fusionsarbetet leds av en tf rektor i både Ekenäs och Karis under läsåret 2016-2017.

Finska sektionen ger stängningar kalla handen

Bildningsnämndens finskspråkiga sektion spolar tjänstemännens förslag om att stänga Klinkbackan koulu och Mustion koulu.

Sektionen tittade på det finskspråkiga skolnätet som en helhet på sitt möte (4.4) och tre av fyra sektionsmedlemmar vill inte stänga skolorna.

Den finskspråkiga sektionen tror det blir trångt i skolorna om eleverna koncentreras till Kiilan koulu i Karis.

Bildningsnämnden i Raseborg tar itu med frågan på tisdag (5.4).

Diskussion om artikeln