Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lyckad invandrarutbildning slutar

Från 2016
Uppdaterad 24.04.2016 19:27.
Utsikten ur en buss framruta i en korsning.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Axxells och Työtehoseuras utbildning där de studerande lärt sig finska i samband med yrkesstudierna har fungerat över alla förväntningar. Men nu läggs utbildningen ner på grund av att utbildningsministeriet inte har mer pengar avsatta för den här typen av verksamhet.

Nästan alla av de 100 som gått utbildningen har fått jobb som busschaufförer inom huvudstadsregionens lokaltrafik.

Busschaufför Austin Udo ska köra linje 27 i Esbo. Det är lunchtid och endast några resenärer stiger på bussen. Det blir en lugn färd från Alberga station till Esbotorget.

För Austin Udo har det blivit hundratals kilometer bakom bussratten sedan examen i november. Han berättar att prövotiden gick bra.

- Nu har jag fast anställning och allt har gått bra. Jag har inte krockat. Det är inte så bra om man krockar, men hittills har allt gått bra, gläder sig Austin Udo.

Busschaufför Austin Udo.
Bildtext Austin Udo kör buss inom hela huvudstadsregionen.
Bild: Yle

En jättelyckad utbildning

Austin Udo är en av de cirka 100 invandrare som gått den skräddarsydda utbildningen, vars syfte varit att ge invandrare med endast hjälpliga kunskaper i finska möjligheter att studera på yrkesskola.

Axxells och Työtehoseuras undervisning inriktades från första börjar på busschaufföryrket, både i språk- och yrkesutbildningen.

- Utbildningen har lyckats mer än väl. Alla 20 i den första gruppen har fått jobb som busschaufförer nu, drygt tre månader efter examen. Det har varit jättelyckat, berättar utbildningschef Virva Muotka på fortbildningsenheten Axxell.

Stark motivation

Den femte gruppen blivande busschaufförer sitter i klassrummet på Axxell och förklarar yrkesrelaterade finska ord åt varandra.

- Det kommer en slags rök från röret bak på bussen, vad är det, frågar en av männen.

- Avgas, ropar flera av de andra studerandena samtidigt.

Blivande busschaufförer lär sig finska på Axxell.
Bildtext Blivande busschaufförer lär sig finska på Axxell.
Bild: Yle

Utbildningschef Virva Muotka är stolt över utbildningsmodellen. De studerande har haft en stark motivation att studera och lära sig finska när de har ett yrke och en sannolik arbetsplats som väntar efter examen, förklarar hon.

Men efter den femte gruppen på cirka 20 studerande är det slut. Det känns kortsiktigt att den här framgångsrika utbildningsmodellen nu inte fortsätter, säger Muotka.

- Frustrerande, det är riktigt frustrerande. Vi har kämpat tillsammans med Työtehoseura för att få det att gå ihop när två stora skolor samarbetar, vi har fått det att fungera och alla har fått arbete. Det är det som är meningen och nu säger de att "ja, det var jättefint men det var det", beklagar sig Virva Muotka.

Pengar saknas

På utbildningsministeriet säger man att det inte finns mera pengar i nuläget. Hela yrkesutbildningen håller på att reformeras, och också här vill regeringen spara pengar. Det är ingen som vet hur det blir i framtiden.

- Nej, så har det sagts. Vi hoppas ju på att det blir någon sorts finansiering så att vi kan ta in studerande som behöver stöd i studierna också i framtiden, hoppas Virva Muotka.

Många rutter att komma ihåg

Framme vid Esbotorget töms bussen på resenärer. Austin Udo lämnar över bussen till följande chaufför. Han själv ska på lunch. Därefter ska han ratta en buss på en annan linje.

- Vi har över hundra linjer, men nu så kan jag nästan alla. Man lär sig komma ihåg linjerna längs med vägen, förklarar Udo.

Austin Udo kör buss inom huvudstadsregionens lokaltrafik.
Bild: Yle

Vanlig yrkesutbildning hade inte varit möjlig för Austin Udo. Hans finskakunskaper hade inte räckt till. Tack vare den skräddarsydda utbildningen har han nu ett fast jobb som busschaufför.

- Jag har bra lön och jag tycker om att inte ha en chef som hela tiden säger vad man ska göra. Jag tycker om kundservice och därför passar det här jobbet mig, säger Austin Udo.