Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Blommor och bröllop och ett myller av myter

Från 2016
Uppdaterad 10.04.2016 13:59.
Bröllopsbinderi - Spela upp på Arenan

Sedan urminnes tider har bruden pyntat och gjort sig fin inför sitt bröllop med de medel som stått till buds. När man lite skrapar på ytan och lyfter på locket inser man snabbt att det vimlar av skrock och myter kring bröllopsbestyret.

Bruden och blommorna

Skicket att bruden bär en bukett uppstod i medlet av 1700-talet. Före det var det brukligt att dekorera brudens klänning med broscher och dukar. Brudbuketten var först en liten tät bukett med blommor och ofta också doftande örter. Småningom blev buketten större och variationen i blommor, form och färg allt mera trendkänslig.

Brudmyrten (myrthus communis), som enligt den antika mytologin är tillägnad kärleksgudinnan Afrodite, ansågs vara en lyckobringare i äktenskap. Den blev med tiden en populär bröllopsblomma. Alla brudar hade brudmyrten antigen i sin brudbukett eller som dekoration. I Finland blev det ett måste för mödrarna att odla brudmyrten, som sedan användes i dotterns brudkrona. Myrtenplantorna gick ofta i arv från mor till dotter.

Det hör även till att brudgummen bär en blomma. Brudgummens blomma är ofta en av blommorna från brudbuketten. Om brudgummen bär frack så är det en vit nejlika eller en gardenia som gäller, enligt etiketten. Om brudgummen gifter sig i uniform bär han ingen blomma.

Svart var festfärgen

Svart klänning var länge det som gällde för bruden. Det kom sig av att man till bröllopet sydde upp en ny svart klänning, som sedan användes som finklänning livet ut. Svart var festfärgen. Att bruden bär en vit klänning och vita blommor blev vanligt först under senare hälften av 1800-talet. Den vita färgen ansågs allmänt som en symbol för renhet och oskuldsfullhet. Ännu idag säger etiketten att det endast är bruden som skall bära en helt vit klänning på bröllopet.

En av de många myterna säger också att bruden alltid skall bära en ny klänning - en använd klänning drar olycka över äktenskapet.

Bröllop är trendkänsliga

Bröllopsblommorna följer klädmodet och övriga trender i samhället. Kungabröllop har haft ett stort inflytande på hur brudbuketten skall se ut. Prinsessan Dianas brudbukett på 1980-talet kom att bli en riktig trendskapare. Efter Charles och Dianas bröllop ville "alla" brudar ha en stor droppformad bukett precis som Diana hade haft.

Brudbuketterna har utvecklats mycket under senaste årtionden. Nya tekniker, nya blomsorter och bättre kvalitet och tillgänglighet har gjort att allt är möjligt idag. Brudbuketten har blivit mer än bara en bukett, bruden kan bära en väska av blommor, en boll av blommor osv. Samtidigt har vi i viss mån också gått bakåt i tiden då många har börjat dekorera själva brudklänningen igen.

I dag har vi en större mångfald i hur vi firar bröllop än tidigare. Brudparet utgår mera från sin egen stil och sina egna värderingar. Att det vimlar av skrock och etikettregler är ju bara roligt!

Inspiration för bröllopssugna:
Blomstertatuering
Annes hårdekoration
Tittarnas brudbuketter