Adlercreutz: Ja till Kyrkslättsmetro, nej till Guggenheim
Han är en 45 år gammal fembarnsfar från Kyrkslätt som vill bli Svenska folkpartiets nästa ordförande. Men vad tycker och tänker Anders Adlercreutz om att vara det nyländska alternativet?
Då Carl Haglund (SFP) meddelade att han kastar in handduken som partiordförande var riksdagsledamoten Anna-Maja Henriksson (SFP) först ute med att vilja ta över klubban.
På måndag anmälde sig en kandidat till: första periodens riksdagsledamot Anders Adlercreutz (SFP) samt medlem av kommunfullmäktige- och styrelsen i Kyrkslätt.
Nylänning i själ och hjärta
Anders Adlercreutz är född i Helsingfors men har bott i Kyrkslätt sedan tvåårsåldern. Sin presskonferens ordnade han ändå i absoluta centrum av Helsingfors.
- Kyrkslätt är ju på gränsen, så jag upplever att jag hör till både huvudstadsregionen och Västnyland.
Sina somrar har han tillbringat i Västnyland.
- På det sättet känner jag starkt också för den regionen, men jag identifierar mig som nylänning, säger Adlercreutz.
Om det här med chanserna att vinna valet
Under sin 110-åriga historia har Svenska folkpartiet aldrig haft en kvinnlig ordförande, även om det varit nära flera gånger. Förståsigpåarna säger att det därför skulle vara Anna-Maja Henrikssons tur nu.
- Jag kan förstå att tanken på att det är dags med en kvinna som ordförande, säger Anders Adlercreutz.
Han ser ändå positivt på sina egna möjligheter.
- Själv hoppas jag att partidagsdelegaterna funderar på jämställdhet överlag och ser på kandidaterna har handlat i den frågan.
Anna-Maja Henrikssons österbottniska bakgrund sitter även lägligt i en situation då det är nästan 20 år sedan en österbottning var ordförande.
Anders Adlercreutz anser:
1. Västmetro till Kyrkslätt eller Centrumslinga?
- Visst finns det problem på bangården, men jag undrar om Centrumslingan är det vettigaste sättet att fixa dem. Västmetro till Kyrkslätt, särskilt om man kan koppla ihop den med kustbanan, skulle vara effektivare.
2. Tunnel till Tallinn?
- En fascinerande tanke som vi måste hålla i minne med tanke på vår exportindustri. Med ganska rimliga kostnader kunde man förverkliga det med. Men då måste vi får biten från Estland till Europa att fungera.
3. Den subjektiva rätten till dagvård?
- I kommunstyrelsen i Kyrkslätt föreslog jag att vi inte skulle begränsa rätten, men det blev jämnt och ordförandes röst avgjorde. Det skapar ojämlikhet mellan barn beroende på om deras föräldrar arbetar eller inte.
Guggenheim, ja eller nej?
- Nej. Jag tror snarare att Amos Anderssons museum i mitten av Helsingfors har en större chans att bli en levande plats för kulturutbyte.
Noblesse oblige – adelskap förpliktar
Anders Adlercreutz namn figurerade i ordförandespekulationerna redan innan han själv bekräftat att han är intresserad.
En av de intressantare kommentarerna stod professor Jan Sundberg för i Huvudstadsbladet (2.4): ” Adlercreutz är adelsman och det kan ge en viss genklang åt SFP:s belackare. Det får förstås inte vara ett hinder.”
- Jag skrattade ordentligt när jag läste den kommentaren. Man kan ju förstås se saken ur det perspektivet, men samtidigt lever vi i år 2016 när den saken inte ska ha så stor betydelse.
För Adlercreutz betyder adelskapet en god kännedom över sin familjehistoria.
- Jag känner till varifrån jag kommer, vem mina förfäder var och vad vår historia är.

Morgonöppet: Anders Adlercreutz om identitet, adel och politiska värderingar
Vem efterträder Carl Haglund? I Obs debatt 31.3 diskuterade Anders Adlercreutz, Ulla-Maj Wideroos och Susanna Ginman SFP:s framtidsutsikter.
