Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Arabiska på väg att gå om finska som Sveriges näst största språk

Från 2016
Uppdaterad 05.04.2016 15:54.
Ordböcker.
Bild: Yle/Hedda Jakobsson

Arabiska är på väg att gå om finska som Sveriges näst största språk enligt språkvetaren Mikael Parkvall som har utrett vilka språk som talas mest i Sverige just nu.

Mikael Parkvall utgick från siffror som gällde år 2012 och då var finska fortfarande näst största modersmål efter svenska.

200 000 personer hade då finska som modersmål och 155 000 hade arabiska, men flyktingströmmen ifjol har lett till att arabiska sannolikt har gått om finska.

Allt fler som talar arabiska har bosatt sig i Sverige medan medelåldern bland dem som talar finska blir allt högre, säger Parkvall i en intervju för Sverige radios Ekot-redaktion.

- Med tanke på det stora inflödet av flyktingar ifjol så är det väl ungefär nu som arabiska går om finska som landets näst strösta språk säger Mikael Parkvall.

Ingen officiell statistik

Sverige för ingen officiell språkstatistik men Parkvall baserar sin bedömming på enkäter och information från myndigheter som det svenska migrationsverket och skolverket.

- Det officiella argumentet är att det är identitetskränkande. Att kartlägga språk är detsamma som att kartlägga etnicitet och då är vi ute på ett sluttande plan.

- Oavsett vilka regeringar vi har haft så har de mer eller mindre satt en ära i att inte ha någon koll på vad det finns för språk i Sverige, säger Parkvall som gärna skulle se att Sverige officiellt skulle föra statistisk över vilka språk som talas.