Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finalplatser i sikte inom simningen

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Programmet är inte längre tillgängligt

”Det bästa som hänt grenen”, säger Ippe Natunen om händelserna 2009 då simningen hamnade utanför statens stöd för toppidrotten. Det är lätt att hålla med henne då man ser resultaten av det som hänt inom grenen sedan dess.

I OS i London hade Finland med sju simmare av vilka ingen klarade sig vidare från försöksheaten. Den allmänna opinionen var att grenen hade totalt misslyckats att förändra kursen.

Men i skymundan från rubrikerna hade ett gediget arbete för att ändra grenkulturen pågått i flera års tid. Resultaten av det arbetet syntes inte ännu i London. Nu, ser det annorlunda ut.

– Vi har först EM i London i medlet av maj, därifrån kan vi förvänta oss flera finalplatser. Medaljerna sitter alltid hårt i och vi har inte historiskt sett heller många medaljer från långa banan, men om våra toppsimmare lyckas bra är det också möjligt, säger landslagstränaren Jari Varjonen om säsongens första stortävling.

Simningen var den andra grenen som fick sin idrottarstig färdig efter tennisen. Nu håller man på med att uppdatera stigen.

Därtill har man satsat mycket på att förbättra tränarkunskapen och verksamheten i föreningarna. Ett tecken på att man gått framåt är att det idag finns över 50 yrkestränare inom grenen.

Den stora publiken är förstås intresserad av vad det kan förväntas för framgångar från OS i Rio de Janeiro i slutet av sommaren.

– OS är förstås i en helt egen sfär då det gäller intresse. Alla länder siktar dit och konkurrensen är därmed stenhård, simningen här till de största idrotterna i världen och det visar vem vi tävlar emot i dessa tävlingar. Våra bästa idrottare kan nå semifinalplaceringar och lyckas de riktigt bra är en finalplats möjlig. Med en dream come true framgång är till och med en medalj möjlig att uppnå, funderar Varjonen.

En som hör till toppsimmarna är Jenna Laukkanen från Sotkamo. Hon vann guld i kortbane-EM förra december i både 50- och 100-meter bröstsim.

– Det känns som om jag har kunnat träna både mera och hårdare än tidigare och jag har inte känt mig onödigt trött alls. Det känns faktiskt bra också med tanke på att det är passligt med tid kvar till OS och vi är på rätt väg, säger Laukkanen.

Hennes tränare Toni Piirainen instämmer.

– Vi har kunnat ha långa träningsperioder utan att hamna göra avbrott för tävlingar. Det innebär att vi har kunnat genomföra träningarna helt enligt planerna, förklarar Piirainen.

Laukkanen siktar på att vara i bästa möjliga skick i Rio.

– Jag har redan tidigare pratat om en plats i finalen, men inte går jag hela tiden och tänker på det. Allt är ändå lite annorlunda i så stora evenemang och små detaljer kan ha en stor betydelse, avslutar en självsäker Laukkanen.

Möt Jenna Laukkanen, tränaren Toni Piirainen och landslagstränaren Jari Varjonen i Sportmagasinet.

Diskussion om artikeln