Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Feldt-Ranta riktar bitsk kritik mot kommunikationsminister Berner i Verkkouutiset

Från 2016
Uppdaterad 17.05.2016 14:26.
Ett Y-tåg på Karis järnvägsstation.
Bildtext Minister Anne Berner kunde med lätthet återta beslutet om att lägga ner Y-tågen, skriver Feldt-Ranta i en blogg.
Bild: Yle/Petra Thilman

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) från Raseborg anklagar kommunikationsminister Anne Berner (C) för tjurskallighet i beslutet att lägga ner Y-tåget på kustbanan. Den kritik som i offentligheten har riktats mot beslutet verkar också ha påverkat ministerns beslutsamhet i frågan, skriver Feldt-Ranta i ett öppet brev till ministern på webbtidningen Verkkouutisets bloggsida.

Feldt-Ranta skriver att Centerpartiet tidigare var mån om en trafikpolitik som utgick ifrån att man kunde bo och röra sig i hela landet. Men Anne Berner bryter nu ner den här principen genom att göra trafikpolitiken mera inriktad på affärsmässiga grunder.

Berner och partikamraten statsminister Juha Sipilä har lovat att trafikförbindelserna sköts i framtiden trots ett business-tänkande, men det löftet har nu brutits, säger Feldt-Ranta.

"Ni har gravt svikit invånarna och företagarna i Västnyland", anser Feldt-Ranta och hänvisar till beslutet att dra in Y-tåget, till att fjärrtågen inte längre stannar i Kyrkslätt och till att sista tåget från Helsingfors mot Åbo avgår redan klockan 20:37.

Fattar beslut som gynnar Centern

Beslutet att inte längre finansiera Y-tåget på kustbanan ingick i en större helhet där tåglinjer i de inre delarna av Finland också lades ner.

Maarit Feldt-Ranta
Bildtext Maarit Feldt-Ranta väljer att skriva sin kolumn i en webbtidning som ägs av Samlingspartiet.
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

Till linjerna i övriga Finland fanns det trots allt pengar för en tilläggstid då missnöjet började bubbla inom Centerns riksdagsgrupp. Feldt-Ranta fortsätter: "Ni fick hett om öronen på grund av nedskärningarna som gjorde folk arga inom Centerns kärnområde".

Hon beskriver beslutet att med näbbar och klor hålla fast vid nedläggningen av Y-tåget som tragikomiskt eftersom Y-tåget varje dag var fullt av passagerare. Istället fick tåg med lite passagerare tilläggstid för att ministern skulle få arbetsro för Centerns riksdagsgrupp.

Nu valde ministern tjurskalligt att köra ner Y-tåget eftersom det inte passade ihop med planerna om trafik enligt marknadsprinciper, hävdar Feldt-Ranta. Hon säger att beslutet har lett till en svår eller omöjlig situation för människor som bor i Västnyland, men jobbar i huvudstadsregionen.

Ministern tar kritiken personligt

Feldt-Ranta skräder inte på orden när hon beskriver hur minister Anne Berner har uppfattat kritiken mot tågbesluten. "När vi i riksdagen och under träffar med representanter från Västnyland har kritiserat besluten som försämrar tågtrafiken på kustbanan har ni blivit uppenbart sårad; någon kunde säga att ni har varit riktigt upprörd, till och med förbannad."

Anne Berner är nordisk samarbetsminister
Bildtext Anne Berner anklagas för att ta kritiken om beslutet för tågtrafiken personligt.
Bild: Yle / Jonna Nupponen

Minister Berner tar också kritiken mot tågbesluten som personlig kritik och det verkar till och med påverka besluten, säger Feldt-Ranta. "Man kan inte undgå intrycket att ni av politiska skäl beslutade hålla kvar tysta tågrutter i områden som är viktiga för Centern, men att ni samtidigt lade ned den mest livliga köptågsförbindelsen, Y-tåget, utan möjlighet till tilläggstid eftersom de aktörer som drev frågan hade kritiserat ert beslut offentligt".

Hoppas på förbättring

Det är inte frågan om en ekonomiskt stor sak att återupprätta Y-tågstrafiken eller att lägga till ett fjärrtåg på kustbanan, skriver Feldt-Ranta och understryker att regionen inte vill ha mer än andra områden. "Men det är rimligt att begära att Kyrkslätt, Raseborg och Hangöregionen behandlas lika som andra områden".

Hon säger att små beslut skulle ha en stor betydelse för företag, skolor och tusentals invånare.

Feldt-Ranta skriver att det är en liten sak som ministern kan sköta själv, om hon vill. "Det räcker med en underteckning och ett samtal till VR, om viljan skulle finnas".

Det är Kansalliskustannus Oy som ger ut Verkkouutiset där Maarit Feldt-Rantas text publicerades. Företaget ägs av Samlingspartiet.

Texten är skriven på finska så översättningarna i citaten är gjorda av Yle Västnyland.