Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortfarande inget hem för delfinerna i Särkänniemi

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Delfiner i Särkänniemi delfinarium
Bild: Yle/ Mika Kanerva

Nöjesparken Särkänniemi i Tammerfors letar fortfarande efter ett nytt hem åt sina fyra delfiner. Delfinariet stängde sina dörrar i höstas och då sades det att delfinerna omplaceras under våren, men ännu har alltså inte ett lämpligt nytt hem hittats.

- Vi vill inte agera på egen hand utan höra experterna på vilkas ansvar det är att se till att delfinerna och andra hotade djur mår bra, säger Särkänniemis vd Miikka Seppälä till Yle Uutiset.

Ett tjugotal aktörer har anmält intresse för att ta sig an delfinerna, men inget av dem är något bra alternativ, uppger nöjesparken. Seppälä betonar att man inte vill ta några förhastade beslut i frågan, att det finns flera tänkbara alternativ för delfinerna och att han tror att ett beslut kommer att fattas före sommaren.

- Om vi skulle leta efter en snabb lösning skulle vi redan ha en sådan, säger Seppälä.

Förlustbringande

Publiken har inte kunnat se delfinerna sedan beslutet om att delfinariet stängs fattades i höstas. Delfinariet hade varit verksamt i 30 år när beslutet fattades.

Under de sista åren var verksamheten förlustbringande och ekonomiska förluster angavs också som orsak till stängningen. Flera djurskyddsorganisationer hade ändå krävt att delfinariet stängs.

Delfinariet ska göras om till en idrottspark.

Diskussion om artikeln