Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vad kostar en riksdagsledamot?

Från 2016
Sedlar och mynt i en hög.
Bild: Yle/Arja Lento

En person som använt sig av Yle Spotlights tipsblankett pekar på riksdagsledamöternas löner och förmåner. Eftersom andra yrkesgruppers löner debatteras i samband med det så kallade samhällsfördraget borde också riksdagsledamöternas kostnader vädras, anser den här personen.

Frågan vad hela riksdagen kostar ställs också i tipset.

Lönen för en riksdagsledamot är inte fy skam. En riksdagsledamot tjänar 6380 euro i arvode per månad. Efter 12 år i riksdagen stiger lönen till 6858 euro.

Nättidningen Smocka som produceras av journalistikstuderande vid Soc&kom gjorde nyligen den här jämförelsen av lönerna:

Riksdagsgruppernas ordförande och ordförande för de olika utskotten får ett extra arvode. Storleken på det här arvodet är 717 eller 1183 euro beroende på storleken på riksdagsgruppen eller utskottet.

Förutom lönen får riksdagsledamöter en skattefri kostnadsersättning, beroende på hemorten, för kostnader såsom resor och boende. Högsta möjliga kostnadsersättningen är 1800 euro.

Lönen med omkostnader för riksdagsledamöterna är budgeterad till drygt 21 miljoner för år 2016. 15,9 miljoner av den här summan är lön medan 3,7 miljoner är kostnadsersättningar och ytterligare 2,2 miljoner är resor i hemlandet.

Per riksdagsledamot blir det här en kostnad på 106 000 per person. Men förutom lön och ersättning har riksdagen naturligtvis många anställda och varje riksdagsledamot har assistenter.

172 miljoner för riksdagen

För 2016 har budgeterats över 172 miljoner euro för hela apparaten som vi känner som riksdagen.

Riksdagens kansli går löst på 121 miljoner euro. Förutom löner med omkostnader (52 miljoner) finns här renovering av riksdagsdagshuset (42 miljoner) och datasystem (2,4 miljoner).

Läs hela förteckningen över riksdagens kostnader.

Vad tycker du? Är riksdagsledamöternas lön på en lämplig nivå?

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Diskussion om artikeln