Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Så varmt i Åboland att nypotatis sätts

Från 2016
Uppdaterad 06.04.2016 08:51.
Mikael Eklund sätter nypotatis våren 2016.
Bildtext Mikael Eklund sätter nypotatis i strålande solsken.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Runt om i Åboland sätts nypotatisen nu då marken börjar bli tillräckligt varm.

- Det är några grader varmt i jorden, säger Mikael Eklund i Sydmo i Pargas. Eller det är åtminstone inte tjäle i marken längre, så det var ingen idé att vänta längre.

Eklund lyfter lite på plastduken över de potatisar han satte redan under veckoslutet. Där har potatisarna det varmt och skönt. Men de har inte vuxit väldigt mycket ännu.

- Det är lite som med människor. Vi behöver också värme för att växa, jämför Eklund. Tänk dig att du ligger inne och sover i 20 grader, och så blir du mitt i allt utsläpad i kylan, så inte växer du heller så mycket då.

Mikael Eklund. Potatissättning i Sydmo, Pargas våren 2016
Bild: Yle/Linus Hoffman

I måndags kom nypotatisen i jorden i strålande solsken. Då gick det snabbt, fastän marken var blötare än han trott. Allt som allt ska det bli 2,5 - 3 hektar.

Slåss mot importerad nypotatis från Sverige och Egypten

Eklund odlar själv nypotatis för femte året, men hans föräldrar hade hållit på i minst 20 år innan det. I fjol sattes de första nypotatisarna rekordtidigt, den 26 mars, men det visade sig inte vara någon större idé, för det blev ändå för kallt och de blev långsamt fädiga.

- Men just nu ser det bra ut. Nu hoppas vi på lagom med värme och lagom med regn. Om vädret är gynnsamt kunde vi få nypotatis redan till skolavslutningen, men det är midsommar som är den stora kommersen.

Ändå är det en tuff bransch, där potatisodlarna inte kan göra något åt väderleken, och där de slåss mot importerad nypotatis från Sverige och Egypten.

- Efter midsommar vet man igen, om det är dags att kasta in handduken, eller vad man gör.

Diskussion om artikeln