Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Finska idrottare i skatteparadis

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Två hockeyklubbor och en puck i solnedgång
Bild: CC BY-SA 2.0: TAZphotos https://www.flickr.com/photos/tazphotos/

Spotlight och MOT har tills vidare hittat några finländska ishockeyspelare och Formel 1-förare i materialet. Det förekommer flera idrottare bland Panamadokumenten.

Kändast är Barcelonastjärnan Lionel Messi. Det förekommer också mycket material om personer som står det internationella fotbollsförbundet Fifa nära och deras skatteparadiskopplingar.

Formel 1-världsmästaren Keke Rosberg grundade 1981 ett företag vid namn Euro Promotion Inc i Panama. Via det företaget sålde Rosberg bl.a. sitt hus på Ibiza. Rosbergs ägande i företaget doldes genom ett komplicerat bulvanarrangemang där man använde sig av två bolag registrerade på skatteparadisön Jersey. Företaget lades ner 2001.

Keke Rosberg säger till MOT att bolaget har funnits, men att det redan i åratal har varit nedlagt. Rosberg svarade inte på frågan om varför bolaget ursprungligen grundades. Han ser inga problem i anslutning till bolaget.

Även Kekes son Nico Rosberg har skött avtal via skatteparadisbolag. Den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung har förgäves bett Nico Rosberg kommentera saken.

Hockeyspelare från Tammerfors

I materialet förekommer också namn från den finländska hockeytoppen. Den tidigare landslagsspelaren och -tränaren Kalevi Numminen och hans son Teppo, som var en av de allra största finländska backstjärnorna i den amerikanska hockeyligan NHL har haft ett eget skatteparadisbolag på 1990-talet.

Far och son ägde tillsammans bolaget Burnett Advertising Agency på Brittiska Jungfruöarna. Kalevi Numminen säger i en kommentar till Spotlight att han inte har "den blåblekaste aning" om vad det här är för ett företag.

I det material som läckt från Mossack Fonseca förekommer också Tammerforslaget Ilves långvarige huvudägare, den närpesbördige fastighetsinvesteraren Vincent Manngard, som sedan länge är bosatt i USA. Hans företag hette Duncan Scouting and Financing, registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Yle har inte fått tag på Manngard för en kommentar.

Mikko Mäkelä, som gjorde en lysande karriär i NHL, var med i samma bolag. Mäkelä säger till Spotlight att "han inte haft något att göra med" det bolaget.

Spotlight, MOT och Yles nyhetsredaktioner fortsätter att granska historiens största dataläcka. Det är inte olagligt att grunda ett bolag i Panama eller något annat skatteparadis. Det som är olagligt är om ägaren inte anmäler inkomsterna från skatteparadisbolaget till skattemyndigheterna i sitt hemland. Skatteparadisbolag får givetvis inte heller användas till brottslig verksamhet som penningtvätt.

RENNY JOKELIN
MINNA KNUS-GALÁN
KJELL LINDROOS
MARKO HIETIKKO

panamapapers.icij.org