Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Benjamin Källman vill spela mycket ligafotboll i sommar

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Benjamin Källman och Sampsa Timoska
Bildtext FC Inters Benjamin Källman och EIF:s Sampsa Timoska möttes flera gånger i träningsmatchen.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Ekenäskillen Benjamin Källman har tagit för sig i ligalaget FC Inter under försäsongen. Den 17 år gamla fotbollstalangen står inför sin debut i landets högsta serie.

Sannolikt gör Benjamin Källman ligadebut redan på lördag (9.4) då FC Inter öppnar säsongen mot FC Lahti på Veritas i Åbo.

– Jag vill nog spela så mycket i ligan som möjligt. Helt säkert kommer jag att vara i öppningselvan i många matcher och göra flera inhopp, säger Källman självsäkert.

Det betyder sannolikt att EIF-anhängarna inte kommer att få se Källman särskilt många gånger spela på Centrumplan i Ekenäs. FC Inter och division 1-laget EIF har ett farmavtal som möjliggör snabba gästspel klubbarna emellan.

– Det låter kanske ganska hemskt för mig att säga att jag hoppas att jag inte ska spela i EIF i sommar. Får jag mycket speltid i ligan så kommer jag inte att spela i EIF, säger Källman med ett litet leende på läpparna.

Mål mot EIF

På tisdagen spelade Benjamin Källman mot sin gamla klubb Ekenäs IF i en träningsmatch på konstgräsplan i Karis. I matchen där Inter var bättre med siffrorna 4-0 (2-0) lyckades Källman göra ett mål.

Han utnyttjade ett friläge då en knapp timme av matchen var spelad. Redan i den första matchminuterna höll Källman på att öppna målkontot, EIF-målvakten Tim Murray lyckades dock styra bollen i ribban varifrån den studsade ut på plan.

– Det kändes underligt att spela mot gamla lagkamrater. Jag tycker nog vårt lag är på en annan nivå än de tidigare lag jag spelat i, säger Benjamin Källman.

Han säger att det förstås har varit rätt svårt för honom att komma in i det nya laget.

– Tempot och spelsystemet är ett annat vad jag var van vid. En del skador har gjort att jag har fått speltid mera än jag kanske väntade mig.

Jag har anpassat mig bra här och utvecklats ganska mycket. Speciellt har jag blivit kvickare, säger Källman och berättar om otaliga träningspass med bland annat snabbhetsrörelser på gymmet.

– Bland annat snabbhet visste jag att jag måste bli bättre på.

Tuffa närkamper

Under vinterns ligacupmatcher har Benjamin Källman fått lära sig att tempot är något annat än vad han vant sig vid i division 1.

– Spelarna går också in i närkamperna på ett annat sätt. I ligacupmatcherna lärde jag mig att spelarna går fullt in i dem och att det är liksom allt eller inget som gäller, säger han.

Benjamin Källman har spelat i flera år redan i olika pojklandslag. För tillfället är han första anfallare i U18-landslaget.

– Jag tror nog jag får fortsatt förtroende där. Som bäst förbereder vi oss för EM-kval som spelas i höst.

På längre sikt har Källman någon proffsliga utomlands som målsättning.

– Talar vi om drömmar så skulle det vara att få spela i Tyskland eller England, säger han.

Diskussion om artikeln