Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cruz och Sanders segrade i Wisconsin

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Ted Cruz håller tal i Maryland den 4 mars 2016.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Ted Cruz knappade på tisdagskvällen in på Donald Trumps ledning i det republikanska partiets primärval. Cruz vann primärvalet i Wisconsin med bred marginal före Trump.

Då ungefär fyra femtedelar av rösterna är räknade har Cruz samlat knappt 50 procent av rösterna. Donald Trump har fått nöja sig med drygt 30 procent. Den tredje republikanska kandidaten, John Kasich, har noterats för 15 procent.
Resultatet innebär att Cruz samlar åt sig 33 delegater från Mellanvästerndestaten.

- Detta är en vändpunkt. Detta är en uppmaning. Vi har ett alternativ, ett verkligt alternativ. Fyra väldigt olika delstater: Utah, Colorado, North Dakota och Wisconsin. Fyra segrar, sade Ted Cruz i sitt segertal och han hänvisade till de primärvalssegrar han tagit de senaste veckorna.

Trots bakslaget i Wisconsin så har Donald Trump fortfarande en klar ledning i kampen om delegater. Trump har dryga 740 delegater medan Cruz förväntas ha omkring 530 efter att resultatet i Wisconsin har bekräftats.

Trumps väg till presidentkandidat allt snårigare

Primärvalsresultatet i Wisconsin innebär emellertid att Trumps chanser att samla en majoritet av de republikanska delegaterna blev knepigare.

För att han skall komma upp till 1237 delegater under primärvalet måste han samla nästan två tredjedelar av de återstående delegaterna. Ifall han inte lyckas med det kan det republikanska partiet hindra honom från att nomineras till presidentkandidat genom att enas kring en annan kandidat.

Det republikanska partiets konvent arrangeras 18-21 juli i Cleveland.

Cruz knappar in på Trumps försprång

En pinfärsk undersökning visar att Ted Cruz numera är nästan lika populär som Donald Trump bland republikanska väljare i hela USA. Trump stöds av 39,5 procent och Cruz skuggar honom på 35,2 procent.

För en månad sedan hade Trump en ledning över Cruz på nästan 20 procentenheter.

Bernie Sanders har medvind

Bernie Sanders besegrade Hillary Clinton i demokraternas primärval med drygt tio procentenheter i Wisconsin. Då rösterna är så gott som räknade har Sanders samlat 56 procent av rösterna medan Clinton fått drygt 43 procent av väljarna.

Det innebär att Sanders samlar på sig 45 delgater medan Clinton får nöja sig med 37.

Segern befäste den medvind som Sanders har haft på sistone. Sedan slutet av mars har han besegrat Clinton i sju av åtta primärval.

- Verklig förändring sker aldrig från uppifrån ner. Den sker alltid nerifrån upp. Detta är en kampanj genom folket, av folket och för folket, sade Sanders.

Clinton fortfarande i förarsätet

Trots framgångarna så har Clinton fortfarande en klar ledning i kampen om delegater. Demokraternas delegater fördelas proportionerligt enligt valresultaten och i Wisconsin fick Sanders exempelvis endast 14 delegater fler än Clinton.

Clinton har efter primärvalet i Wisconsin nästan 250 delegater fler än Sanders och är fortfarande storfavorit att nomineras till demokraternas presidentkandidat. Sanders måste samla nästan två tredjedelar av de återstående delegaterna för att passera Clinton.

Det republikanska primärvalet fortsätter om två veckor i New York. Donald Trump förväntas vinna stort på sin hemmaplan. Demokraterna har nomineringsmöte på lördagen i Wyoming, innan det är dags för primärvalet den 19 mars i New York. Hillary Clinton är knapp favorit mot Bernie Sanders i New York.

Diskussion om artikeln