Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västnylänningar belönas för digital matematikbok

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Sebastian Laxell och William Barman
Bildtext Lärarna Sebastian Laxell och William Barman märkte under lektioner att elever kunde ha nytta av digitala läromedel.
Bild: yle/Christoffer Westerlund

Svenska tekniska vetenskapsakademien delar ut årets lärarpris till två västnylänningar. Pristagarna är William Barman vid Hangö högstadium och Sebastian Laxell vid Karis svenska högstadium.

De har tillsammans skapat en digital matematikbok för årskurserna sju till nio. Sebastian Laxell betonar att det bara är materialet som är digitalt.

- Många funderar över vad digitaliseringen innebär. Eleverna får materialet via matematik.fi, men räknar ändå helt klassiskt med papper och penna i sina häften.

Eleverna har möjlighet att repetera

Fördelen med ett digitalt material är att eleverna smidigt kan repetera genom att leta reda på uppgifter från olika årskurser och fördjupa sig i extra material om de vill, berättar Laxell och Barman. Dessutom finns det i systemet fullständiga lösningar som gör att eleverna i egen takt kan kontrollera sina svar.

Över 300 skolor har hittills registrerat sig på matematik.fi, men många använder tillsvidare den digitala matematikboken som ett komplement till de vanliga läromedlen. Hittills har 15 skolor matematik.fi som sitt enda läromedel.

Lärarpris i 17 år

Prissumman är totalt 6 000 eruo. De båda pristagarna får 2 000 euro och skolorna får 1 000 euro var.

Svenska tekniska vetenskapsakademien har delat ut årets lärarpris till duktiga lärare i naturvetenskap och matematik sedan år 1999.

Diskussion om artikeln