Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mardrömsvecka för Donald Trump

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Donald Trump under en debatt inför primärvalet i Wisconsin
Bild: EPA/TANNEN MAURY

Har verkligheten hunnit i kapp Donald Trump? Den ledande republikanska presidentkandidaten har den senaste veckan visat tecken på att han är sårbar.

Efter förlusten mot Ted Cruz i primärvalet i Wisconsin vill Donald Trump helst göra som Sveriges kung Carl XVI Gustaf, det vill säga vända blad och se framåt.

Trumps senaste dryga vecka har varit rena rama mardrömmen. Han alienerade otaliga kvinnor genom att konstatera att kvinnor som gör abort borde bestraffas. Inom loppet av 24 timmar hann han korrigera det uttalandet två gånger men skadan var redan skedd.

Intervjuer belyste brister

I intervjuer för två av de ledande amerikanska dagstidningarna, Washington Post och New York Times, gav han prov på väldigt begränsade kunskaper i framför allt utrikespolitiska frågor.

På mikrobloggen Twitter publicerade han en allt annat än smickrande bild på Ted Cruz fru Heidi. Trump som oerhört sällan medger att han felat, kröp den här gången till korset och bad om ursäkt av Heidi Cruz.

Utöver de klavertrampen så greps hans kampanjchef Corey Lewandowski för misshandel av en kvinnlig journalist.

Tungviktare i Wisconsin motarbetade Trump

Tidigare under primärvalet har dylika fadäser runnit av Trump som vatten på en gås, men majoriteten av de republikanska väljarna i Wisconsin visade tydligt sitt missnöje.

I praktiken slöt sig samtliga konservativa tungviktare i Wisconsin samman i en kamp mot Trump. Från guvernören Scott Walker till konservativa medier - inte minst de konservativa radiopratarna som har ett stort inflytande i delstaten.

Trumps motståndare fick vatten på kvarn

Den stora frågan nu är om missräkningen i Wisconsin endast var en tillfällighet eller om de republikanska väljarna har tröttnat på den bombastiske fastighetsmogulen? Opinionsundersökningarna visar visserligen att Trump kommer att segra om två veckor på hemmaplan i New York, men anti-Trump-rörelsen inom det republikanska fick garanterat vatten på kvarn efter resultatet i Wisconsin.

De förhoppningar Trump hade om att ena det republikanska partiet och dess väljare kring hans kandidatur grusades åtminstone tillfälligt. Eventuellt permanent.

Hans chanser att samla en majoritet av de republikanska delegaterna försämrades avsevärt och väldigt många inom partiet hyser nu hopp om att utmanövrera honom under partikonventet i medlet av juli i Cleveland.

Det hoppet är fullt förståeligt för samtliga gallupar visar att han skulle förlora stort i presidentvalet mot både Hillary Clinton och Bernie Sanders.

Diskussion om artikeln