Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordea indraget i fler skatteparadishärvor?

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
"Veroparasiitti" hade någon skrivit utanför Nordea på tisdag 5.4., bilden tagen strax för kl 17.
Bildtext Någon har skrivit "skatteparasit" utanför Nordea i Helsingfors
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Frågetecknen kring finanskoncernen Nordeas kopplingar till skatteparadis blir fler. Nordea ska ha lånat miljarder till ett bygge i Moskva, men pengarna har gått till brevlådeföretag i ett skatteparadis, uppger SVT-programmet Uppdrag Granskning.

Då Panamadokumenten avslöjade att Nordea hade hjälpt kunder med skattesmitning, kom bankens vd Casper von Koskull ut i offentligheten och sade att banken år 2009 hade lagt om sina interna etiska regler, och inte längre tillät den här typen av verksamhet.

Uppdrag Granskning avslöjar ändå att Nordea genom ett mycket invecklat skatteparadisarrangemang lånat ut flera miljarder svenska kronor till Capital Partners för byggandet av ett affärskomplex i Moskva.

Pengarna gick ändå inte direkt till byggaren i Ryssland utan de utbetalades till tre brevlådeföretag i skatteparadiset Panama.

Pengarna finansierar oligarker?

Ägaren till brevlådeföretagen uppges vara en förmögen oligark från Kazakstan, Serzjan Zjumasjev, med nära band till diktatorn Nursultan Nazarbajev.

Den gemensamma nämnaren för brevlådorna är bolaget Maughham i Panama. Stora summor ska enligt Uppdrag Granskning ha betalats ut till konton i Schweiz.

Affärskomplexet Metropolis invigdes 2009 - och invigningstalet hölls av samme Serzjan Zjumasjev. Han var då styrelseordförande i Capital Partners.

Nordea har kallat till presskonferens på torsdag för att kommentera uppgifterna som kommit fram i Panamadokumenten. Bland andra kommer vd Casper von Koskull att delta, enligt Nordeas pressmeddelande.

Diskussion om artikeln