Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mathjälpen i Vasa utvidgar

Från 2016
Uppdaterad 09.06.2016 05:55.
John Åsvik
Bildtext John Åsvik säger att antalet som söker hjälp hos Mathjälp Vasa ökar hela tiden.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Föreningen Mathjälp Vasa har planer på att utvidga utdelningsställea till fem. Behovet är fortsättningsvis stort och mathjälpen besöks varje vecka av upp till 300 personer berättar föreningens ordförande John Åsvik.

- Jag fick just statistiken över fjolåret och tyvärr är utvecklingen den att det ökar hela tiden. Det var flera för varje månad och det har fortsatt också det här året. säger Åsvik.

Mathjälp Vasa startade sin verksamhet med att dela ut överbliven mat från butikerna för lite drygt ett år sedan. I dag delas mat ut på fyra ställen. I centrum av Vasa, på Brändö och i Kvevlax samt i Smedsby i Korsholm.

Inom en snar framtid hoppas man kunna dela ut mat på ett femte ställe, nämligen i Korsnäståget lite utanför centrum av Vasa.

- Efter många om och men har vi nu hittat utrymmen i Korsnäståget. Nu rekryterar vi frivilliga som kan sköta om det området.

Utdelning också på lördag

Föreningen delar ut mat måndag, onsdag och torsdag. I och med att en utdelningspunkt i Korsnäståget kommer med har föreningen planer på att också börja dela ut mat på lördagar.

- Man skulle få utdelningen så jämn som möjligt under veckan.

Just nu har Mathjälp Vasa 120 frivilliga som på olika sätt deltar i mathjälpens verksamhet. Att rekrytera frivilliga har inte hittills varit svårt, men Åsvik konstaterar att det alltid behövs fler hjälpande händer.

- De blir aldrig för många.

Mathjälp Vasa samarbetar med 18 mataffärer men fler affärer ryms med i projektet.

Diskussion om artikeln