Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hejdå blyertspennan - Katedralskolan testar studentskrivning på dator

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
chatt
Bild: Yle/Andy Ödman

Elever i Katedralskolan i Åbo testar i dag att skriva studentexamensprov elektroniskt. Det är frågan om det första och enda övningsprovet inför ibruktagandet av systemet i höst.

Alla gymnasier i Finland deltar i försöket. Katedralskolans rektor Marianne Pärnänen håller tummarna för att allt ska fungera som tänkt.

- Nog är det ju lite spännande då det är första gången vi gör det här på riktigt, men å andra sidan har vi förberett så vi har allting klart och hoppas på att tekniken fungerar.

Studerande har under kurserna skrivit prov via samma system som utarbetats för studentskrivningarna och i undervisningen har man sett till att ha elektroniken med på ett hörn.

- Det är ju endast genom att öva som studerande lär sig hur det här fungerar i praktiken.

Kring tio elever deltar i övningsprovet. I höstas gjordes ett liknande försök som var frivilligt för skolorna. Då var det endast en studerande från Katedralskolan som deltog och informationsgången haltade.

- Då var det ganska dåligt med information från studentexamensnämndens sida. De sista anvisningarna kom ännu samma morgon och programvaran hade uppdaterats och strulade, så vi hoppas att allt fungerar betydligt bättre i dag, säger Pärnänen.

Det här är sista gången systemet testas före det tas i bruk på riktigt under studentskrivningarna i höst. Pärnänen säger att skolan är redo, men säger att övergången innebär en del utmaningar för eleverna.

- Här finns vissa programvaror som de ska klara av och redan själva situationen kan vara ganska knepig.

Att man ska övergå till elektroniska studentskrivningar tycker Pärnänen är rätt riktning.

- Tänker man på postande, då man går och hämtar ut alla prov och sedan bär proven tillbaka till posten, så är det nog hemskt mycket arbete. Nu får vi proven elektroniskt och de skickas också iväg elektroniskt, så jag tycker nog att det är ett steg i rätt riktning.

- Bara vi sen också får alla de här tekniska sakerna att fungera så kommer vi kanske ifrån det här med en massa sladdar på golvet. Jag antar att det blir bättre så småningom, kanske har vi trådlösa system om några år och slipper alla sladdar, säger Pärnänen.

Diskussion om artikeln