Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Entimmeståget ett väldigt viktigt projekt"

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
minna arve
Bildtext Minna Arve.
Bild: Yle/Andy Ödman

Det är en glädjande nyhet att regeringen satsar pengar på att utreda entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors. Det säger Minna Arve (Saml), vd för Åbo handelskammare.

- Det här är ett mycket viktigt projekt för hela södra Finland och inverkar positivt på den ekonomiska tillväxten, konstaterar Arve.

Den konkreta nyttan för invånarna är att man kan ta sig snabbare till och från Helsingfors. Det blir också lättare för företag i Helsingfors att rekrytera folk, då pendlingstiden blir kortare, konstaterar Arve.

- Den ekonomiska nyttan kan uppgå till tiotals miljoner euro årligen, säger Arve, som hänvisar till en forskning som gjorts av professor Hannu Piekkola vid Vasa universitet. Enligt Piekkola kan den ekonomiska nyttan uppgå till till och med 80 miljoner euro i året.

Kostnader och tidtabell klarnar efter utredning

Människor väntar på tåget vid stationen i Åbo.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Enligt Arve visar regeringens budgetramar att man nu satsar på tillväxten och infrastrukturen i södra Finland, då regeringen satsar pengar på olika infrastrukturprojekt. Därför var satsningen på utredningen av entimmeståget kanske inte en så stor överraskning.

Det var ändå bråttom med beslutet eftersom man ännu i år måste ansöka om de EU- pengar som man kan få för planeringsarbetet. Det är meningen att cirka hälften av de 40 miljoner som används för planeringsarbetet ska ansökas av EU.

Arve tror på att entimmeståget förverkligas. Tidtabellen är det ändå ännu svårt att sia om. Planeringsarbetet tar cirka tre år.

- Efter att planeringsarbetet har gjorts så vet vi säkert mer om kostnader och tidtabeller, fortsätter Arve.

Diskussion om artikeln