Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Göran Honga om vårdreformen: Mycket är på hälft

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt
Bildtext Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, säger att det är mycket som är på hälft än trots att regeringen presenterade sitt reviderade förslag till vårdreform idag.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Regeringens presentation av den reviderade modellen för social- och hälsvårdsreformen gav inget nytt, anser Göran Honga, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Gällande detaljerna och genomförandet är arbetet mycket på hälft i det här skedet, säger Honga.

Den framtida social- och hälsovården ska bygga på 18 landskap och fem samarbetsområden kring universitetssjukhusen.

Vad det betyder för Vasa centralsjukhus och möjligheterna att bevaras som ett jourhavande sjukhus gav regeringens presentation inget svar på.

- Det finns inte någonstans definierat vad de här fem skulle göra. Vi får vänta på den fortsatta beredningen där.

Läkare för anteckningar
Bild: Wesley Wilson

- Vad gäller de 12 jourande sjukhusen som det har talats om kommer det att avgöras före hälsovårdens strukturreform. Det är en del av budgetinbesparingarna för 2017 och de borde behandlas i riksdagen i slutet av juni, säger Honga.

Kan välja service på svenska

Den reviderade modellen följer den landskapsmodell som centern har förespråkat, kommenterar pensionerade riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos (SFP).

Samlingspartiet lämnar sina avtryck i reformen i och med den ökade valfrihet i vården, noterar hon.

- Den är inte fel ur finlandssvensk synvinkel. Åtminstone på större orter, där det kan vara svårt att få service på svenska, kan det ha betydelse att kunna välja på basen av modersmål och kvalitet.

Ulla-Maj Wideroos
Bildtext Ulla-Maj Wideroos
Bild: Yle / Mattias Fagerholm

Utmaningen är landsbygden. Finns där en äkta valfrihet, finns där alternativ?

- Tittar jag på Sydösterbotten, så finns ju Kristinamedi och Sydmedi och den offentliga, säger Wideroos.

Konkurrens på lika villkor?

Då valfriheten i vården breddas ska all service bolagiseras. För att serviceproducenterna ska kunna fungera på likadana villkor förutsätts en skarp linje mellan anordnande och producerande. Men hur ska man vara säker på att konkurrerar på lika villkor?

- Det verkar inte vara uppbyggt på att man får en servicesedel som berättigar till att fritt välja var som helst och när som helst. Det blir sannolikt så att man anmäler sig som kund hos en producent, så är den producenten ansvarig för helheten en viss period, säger Göran Honga.

Målet med reformen är att förbättra tillgängligheten och minska skillnaden mellan socioekonomiska grupperna .

- Om man uppnår det är det bra, men det har vi inte sett ännu i det här skedet utan vi väntar på hur strukturerna kommer att se ut sedan, säger Göran Honga.

Diskussion om artikeln