Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland till motangrepp mot rysk propaganda

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
BND:s logo som den ser ut i högkvarteret i Berlin.
Bild: EPA/SOEREN STACHE

Tyskland reagerar på den ryska propaganda som riktas mot landet. Enligt tidningsuppgifter har de tyska säkerhetstjänsterna fått i uppdrag att motarbeta rysk desinformation och propaganda. Samtidigt ska man ta reda på vilka politiska rörelser möjligen får finansiellt stöd från Ryssland.

Det är framför allt fallet kring 13-åriga rysk-tyska Lisa som nu har satt fart på de tyska myndigheterna.

Flickan som försvann i Berlin i början av året höll egentligen till hos en vän, men i ryska medier hette det bland annat att hon hade blivit bortförd och våldtagen av invandrare.

De ryska mediernas rapportering ledde till flera större demonstrationer, där ryssar bosatta i Tyskland protesterade mot flyktingar och mot att de tyska myndigheterna medvetet skulle ha ljugit om detaljerna i fallet.

Efter att den ryske utrikesministern Sergej Lavrov uttalade sig, kom Lisa att stå i centrum för en konflikt mellan Ryssland och Tyskland.

– Det går inte att rättfärdiga att man använder det här fallet för politisk propaganda, svarade den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier.

”Naivitet på gränsen till vårdslöshet”

Nu vill Tyskland undvika att rysk propaganda i framtiden ska få liknande följder.

Tidningen Welt am Sonntag skriver att de tyska inrikes- och utrikessäkerhetstjänsterna redan i början av februari har fått uppdraget att motarbeta ryskt spionage, desinformation och propaganda.

Det kontraspionage som avvecklades i början av 2000-talet ska också upprättas på nytt, skriver tidningen vidare.

Till säkerhetstjänsternas uppgifter hör också att ta reda på om och i så fall i vilken utsträckning Ryssland finansierar olika högerextremistiska partier samt det högerpopulistiska Alternative für Deutschland.

Enligt Welt am Sonntag har de nya åtgärderna en bred politisk uppbackning.

– I europeiska kristider är Moskvas destabiliseringsstrategi en fara för landet, heter det från kristdemokratiskt håll.

– Vår naivitet gällande det ryska inflytandet gränsar nästan till vårdslöshet, konstaterar man från de gröna.