Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Problemen fortsätter i Helsingfors djurskyddsförening - nu faller stadens understöd bort

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
En av katterna på djurhemmet i Barösund.
Bildtext Helsingfors djurskyddsförening sköter bland annat om hemlösa katter. Katten på bilden har inget med HESY att göra. Arkivbild.
Bild: Yle/Christopher Marins

Helsingfors djurskyddsförening (HESY) blir utan understöd från Helsingfors stad i år. Miljönämnden har under de senaste åren beviljat föreningen 13-14 000 euro årligen, i år blev det nollbelopp. En motivering är oklarheter i föreningsverksamheten.

I nämndens utlåtande för att inte bevilja HESY:s ansökan beskrivs föreningens verksamhet vara oklar.

Visst är det konstigt att en förening som förra året hade ett överskott på över 700 000 euro ens ansöker om sådana här pengar.

― Kati Hirsikangas

I miljönämndens protokoll kan man bland annat läsa orsaker som att HESY:s revisor gett ett villkorligt utlåtande på grund av ärenden som ligger i tingsrätten, att det hållits ett anförande om arbetshälsovården under föreningens föregående årsmötet och att bokslutet inte funnits till påseende i sin helhet under årsmötet.

- Visst är det konstigt att en förening som förra året hade ett överskott på över 700 000 euro ens ansöker om sådana här pengar, säger Kati Hirsikangas som har siktet på en styrelseplats på HESY:s årsmöte i april.

Hirsikangas är aktiv i gruppen Pelastetaan HESY, som är oroade över de oegentligheter som de senaste åren lyfts fram i samband med Helsingfors djurskyddsförening. Gruppen tror att det enda som kan rädda HESY:s rykte är en helt ny styrelsesammansättning.

Egen förmögenhet bara ett kriterium

Tiina Fiskal är jurist på miljöcentralen och har förberett HESY:s understödsansökan för miljönämnden. Hon menar att man i alla ansökningar tar den sökandes förmögenhet och andra inkomstkällor i beaktande.

Under olika år har man olika tyngdpunkter när man ser på ansökningarna.

- Men det är bara ett av många kriterier, säger Fiskal.

Under olika år har man olika tyngdpunkter när man ser på ansökningarna. Fiskal påminner också om att föreningar som HESY ofta får in testamenten, vilka man inte kan ta i beaktande i förväg.

Regelklyveri i årsmöteshandlingar

Helsingfors djurskyddsförening har haft interna problem som under de senaste åren också lyfts upp i media.

Det senaste i raden av motsättningar har varit att den nuvarande styrelsen, genom hänvisning till föreningens regler, diskvalificerat ordförandekandidaten Jarmo Nieminen. Gruppen Pelastetaan HESY gick i sin tur ut med ett ställningstagande där man kräver att Nieminens kandidatur återtas.

De ändrar reglerna enligt spelets gång.

― Kati hirsikangas

Det hela handlar om en två månaders-regel som medlem för att få ställa upp i val.

Djurskyddsförenignen har i sin diskvalificering av Nieminen hänvisat till att en person måste ha varit medlem i två månader före årsmötet för att vara kvalificerad att ställa upp i val, här nämnde man 29.2 som sista dag att bli medlem.

När föreningen meddelade sitt årsmöte hade datumet slagits fast till den 23.4, det betyder att de som blivit medlemmar 24-29.2 enligt deras egen tolkning av reglerna inte har rösträtt eller möjlighet att ställa upp i styrelsevalet.

- De respekterar inte sin egen regel, de borde ha satt årsmötet den 29 eller 30 april. De ändrar reglerna enligt spelets gång, säger Kati Hirsikangas från Pelastetaan Hesy.

Helsingfors djurskyddsförening har kontaktats men inget svar på förfrågningar har vid skrivande stund fåtts.

Diskussion om artikeln