Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nya lefvande bilder visas snart i Lovisa

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
gammal smalfilm
Bildtext Kollekt vid Pernå kyrka på 1950-talet.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Lovisafilmaren Gottfrid Siréns gamla filminspelningar har räddats för eftervärlden av Eddie Bruce och Thomas Rosenberg. Ett urval av nostalgiska filmer från 1940- och 50-talen visas snart på Kino Marilyn.

På datorskärmen är det fest vid Pernå kyrka. Hög som låg är samlade i sommargrönskan. Gottfrid Siréns kamera dokumenterar allt.

- Spår av ståndssamhället i Pernå syns ännu helt klart på den här filmsnutten från 1950-talet, det är väldigt fascinerade, säger Thomas Rosenberg.

Han och Eddie Bruce har igen räddat en gammal film fylld med fängslande perspektiv på livet förr. Det har de haft som hobby från och till sedan år 2011. Nya skatter dyker ständigt upp.

män vid dator
Bildtext Eddie Bruce och Thomas Rosenberg.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Vårt häftigaste fynd på länge är en film som Gotti gjorde för BBC, Pilk fishing. Med den öppnar vi vår filmvisning på bio Marilyn om en vecka, säger Bruce.

Filmen om ”traditionellt finskt pilkfiske” hittades av Ilkka Relander i ett oöppnat paket från 50-talet.

- Filmen har legat i dryga 50 år i samma plåtburk och var konstigt nog i gott skick. Dessutom är den sällsynt nog försedd med ljud. Kommentarer på engelska och musik.

gammalt filmpaket
Bildtext Filmskatten i originalförpackning. Pilk fishing för BBC.
Bild: Eddie Bruce

Under åren har de två ”filmarkeologerna” hittat, digitaliserat och editerat en stor mängd gamla smalfilmer, främst med Lovisamotiv. Det har tills vidare blivit sex dvd:n med filmskatter. Fler är på kommande.

Någon billig hobby är det inte.

- Det är otroligt dyrt att digitalisera gamla filmer. Vi är nog några tusenlappar på minus för tillfället, säger Rosenberg.

Duon är ständigt på jakt efter nya filmfynd. Just nu är de igen något stort på spåren, men vill inte ännu avslöja mer än så.

- Alla här i trakten vet vad vi håller på med och kommer med sina gamla filmer till oss. I Lovisa fanns det tydligen ovanligt många personer som ägde en smalfilmskamera.

Filmförevisningarna på Kino Marilyn har dragit gott med publik. Ibland har det varit slutsålt.

- Det är levande tillställningar, säger Rosenberg. Eddie och jag vi står och berättar om filmsnuttarna och ofta kommer det mycket tilläggsinformation från publiken.

Nostalgiska filmer visas den 16 april klockan 17 i Lovisa.

gammal smalfilm
Bild: Yle/Mikael Kokkola