Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grahn-Laasonen i riksdagsdebatten: Vi skär inte i utbildningen av elakhet

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen
Bildtext Undervisningsministern har fått hård kritik för nedskärningarna.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Ett nödvändigt ont som besparar kommande generationer eller en ödesdiger nedmontering som hotar framtida framgångsmöjligheter. Regerings- och oppositionspartierna presenterar motsatta åsikter om nedskärningarna inom utbildningssektorn under interpellationsdebatten i riksdagen.

Det är den samlade oppositionen som nu ifrågasätter regeringens sparpolitik inom utbildningen.

Svenska folkpartiet, De gröna, Socialdemokraterna, Vänsterförbundet och Kristdemokraterna anser att nedskärningarna är oroande.

- Är regeringen helt likgiltig inför det faktum att av Finlands totalutgifter har utbildningskostnaderna redan nu sjunkit till en lägre nivå än under nittiotalets djupa recession, undrade SFP:s Mikaela Nylander i interpellationsdebatten.

Hon undrade vidare om det är så här bildningsnationen Finland ska ledas.

"Från löfte till bedrägeri"

Många av oppositionsrepresentanterna tog fasta på det utbildningslöfte som flera toppolitiker gav inför riksdagsvalet ifjol.

Då poserade bland andra statsminister Juha Sipilä från Centern och finansminister Alexander Stubb från Samlingspartiet i sociala medier med ett löfte om att det inte blir nedskärningar i utbildningen eller studiestödet.

Nu har det här löftet förvandlas till bedrägeri, sade Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki i sitt anförande. Han hänvisade till att man nu skär ner en miljard på årsnivå inom utbildningen.

Han sade att regeringen på kort tid lyckats förstöra mycket speciellt i högskolorna, inom såväl undervisning som forskning och administration.

Arhinmäki lyfte bland annat upp fattigdomen bland de studerande. De är redan nu den grupp som har de lägsta inkomsterna, sade Arhinmäki.

"Bembölingar i farten"

Inte heller socialdemokraterna sparade på kritiken. Riksdagsledamoten Eeva-Johanna Eloranta jämförde regeringens beslut i budgetramen med bembölingarnas idéer.

- Sparet på tre miljarder inom utbildningen kvarstår. Samtidigt utlovar man ett plåster - en engångssumma på hundra miljoner.

Eloranta valde också att citera statsministerpartiet Centerns anförande från förra riksdagsperioden, när partiet satt i opposition. Då talade Centern om att det är lätt att göra paket av det här slaget. Först skär man ner, sedan drar man tillbaka sparet och kallar då det här ett tillväxtpaket.

Ministern säker på sin sak

Ansvariga ministern, Sanni Grahn-Laasonen försvarade regeringens sparlinje. Hon talade om att man inte gör nedskärningarna av elakhet, utan för att det är ont om pengar.

Hon påminde om att så gott som alla sektorer måste spara nu.

Grahn-Laasonen sade vidare att även krafter utanför Finland noterat att landets ekonomi inte bygger på en sund grund. Med det hänvisade hon till varningar från EU-kommissionen och olika kreditvärderingsinstitut.

Vi måste helt enkelt dra åt svångremmen, var undervisningsministerns budskap.

Hon ifrågasatte också synen på att spar automatiskt betyder försämringar.

- Trots att vi inte har lika mycket pengar som tidigare, kan vi garantera att vårt kunnande växer också i framtiden. Det här gör vi genom att använda de pengar vi har klokare och genom att göra saker och ting på nya sätt, sade Grahn-Laasonen.

Hon påminde också om att Finland också efter de kommande nedskärningarna använder 16 miljarder per år på utbildning och forskning.

Diskussion om artikeln