Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Onnibus stannar på fel ställe i Åbo

Från 2016
Uppdaterad 07.04.2016 12:55.
Elisabeth Järnefelt väntar på bussen.
Bildtext Elisabeth Järnefelt väntar på bussen, och hoppas att hon står på rätt ställe.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Bussbolaget Onnibus har busshållplats i absoluta centrum av Åbo, vid stadshuset, men många bussar stannar på fel ställe. Varken busschaufförer eller resenärer verkar känna till att hållplatsen är flyttad.

Elisabeth Järnefelt ska resa från Åbo till Helsingfors, så hon står på onsdag förmiddag vid stadshuset tillsammans med ett 15-tal andra resenärer och väntar på bussen. Hon reser cirka en gång i veckan med bussen, eftersom den är billig och går från Åbo centrum.

- Senast reste jag under veckoslutet, för tre dagar sedan, säger Järnefelt.

Hon har ingen aning om att busshållplatsen har flyttat.

- Är det så? Står jag alltså på fel ställe? utbrister Järnefelt. Hoppas bussen kommer hit ändå. Alla andra väntar ju också här.

Den nya hållplatsen för Onnibus är stadstrafiken Fölis hållplats i Stadshusskvären, bara 50 meter bakåt längs samma gata. Det är alltså ingen lång sträcka att gå för att komma rätt.

Den gamla hållplatsen behövs för turistbussar

Åbo stad hade bett att Onnibus inte skulle få använda hållplatsen precis invid stadshuset, eftersom den används av turistbussar, sightseeingbussar och vid stadens officiella mottagningar i stadshuset. Och NTM-Centralen höll med. Onnibus ska istället stanna vid Föli-hållplatsen i parken.

Det beslutet kom redan för en månad sedan, den 7 mars 2016, men fortsättningsvis stannar de flesta långfärdsbussarna vid den gamla hållplatsen, och det är där som resenärerna väntar.

- Om det här fortsätter, så kommer det att störa när vi har vår högsäsong och många bussar här, säger turistdirektör Anne-Marget Hellén.

Verkställande direktör Pekka Möttö vid Onnibus blir förvånad då han hör att bussarna stannar vid fel ställe. Man förde under vintern diskussioner med staden, och kom överens om att flytta hållplatsen.

- Vi har inte informerat våra chaufförer tillräckligt, men nu kan vi rätta det. Från torsdag morgon ska alla bussar stanna på rätt ställe, intygar Möttö.

Enligt Möttö har Onnibus också informerat sina kunder om att hållplatsen har flyttats, men det kan vara svårt för kunderna att veta var de ska vänta om många bussar också stannar på fel ställe. Bussbolaget har fått tillstånd att sätta upp skyltar vid stadsbussarnas hållplats, men än så länge har man inte gjort det.

Onnibus stannar vid Åbo stadshus, fastän bussen borde stanna i parken bredvid.
Bildtext Onnibus stannar vid Åbo stadshus, fastän bussen borde stanna i parken bredvid.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Bussbolaget har kritiserats för att man är det enda bolag som kör ända in i kärncentrum, medan alla andra bussar avgår från busstationen. Möttö konstaterar att Onnibus (och Åbus som köptes upp av Onnibus) var först med att köra in i centrum, att man såg en nisch.

- Det är viktigt för oss, för kunderna och för staden att vi finns i centrum av Åbo, säger Möttö. Så vi ska se till att bussarna kommer till rätt ställe.

Busshållplats
Bildtext Vid den här hållplatsen skall Onnibus stanna.
Bild: Yle/Nina Bergman

Järnefelt står rätt, fastän det är fel

Utanför stadshuset på Auragatan samlas fler och fler resenärer som väntar på bussen. Alla väntar vid den gamla hållplatsen, närmare ån.

- Bra att någon berättar att hållplatsen har flyttats, säger Elisabeth Järnefelt, för Onnibus har i alla fall inte gjort det.

För Järnefelt har det ingen större betydelse var hållplatsen finns, eftersom de två busshållplatserna är så nära varandra, men hon tycker så klart det är viktigt att veta var man ska stå och vänta, så man inte missar bussen.

Onnibus har dagligen minst 16 avgångar från Stadshusskvären mot Helsingfors, medan 17 stadslinjer använder samma hållplats. Som mest stannar sammanlagt nästan 30 bussar i timmen vid parken.

Järnefelt funderar på att det kan bli lite besvärligt vid busshållplatsen om stadsbussar och långfärdsbussar stannar där samtidigt. Det kan bli trångt och bråttom, eftersom många som reser till Helsingfors också har bagage med sig, och det kan räcka ett tag innan allt och alla är instuvade.

För säkerhets skull står Järnefelt kvar vid den gamla busshållplatsen utanför stadshuset, där alla andra står. En liten stund senare visar det sig att hon står på rätt ställe, fastän det är fel plats. Bussen stannar trots allt på den gamla hållplatsen.

Busshållplatsen för turistbussar vid Åbo stadshus
Bild: Yle/Linus Hoffman

Diskussion om artikeln