Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA större skatteparadis än Panama

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Manhattan på ett foto taget den 18 mars 2016.
Bildtext New York på ett foto taget den 18 mars 2016.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Otaliga européer, asiater och latinamerikaner har figurerat i den så kallade Panamaläckan. Däremot har endast ett par hundra amerikaner förekommit i de läckta dokumenten. En stor orsak är att USA redan klassas som ett skatteparadis.

Den internationella organisationen Tax Justice pekar ut USA som ett av världens främsta skatteparadis. USA var trea bakom Schweiz och Hong Kong på Tax Justice ranking av den finansiella sekretessen i olika länder. Finland låg på 92:a plats bland de 94 länder som figurerade i undersökningen.

Anonyma skalbolag vardagsmat i USA

USA anses vara ett skatteparadis där det är oproblematiskt att dölja pengar med hjälp av skalbolag.

- I USA kan man gömma tillgångar med hjälp av mellanhänder. Om du är till exempel en multimiljonär i Kina eller Ryssland så vill du sannolikt flytta merparten av ditt kapital ut från landet. Många har gjort det genom att till exempel köpa värdefulla lägenheter på Manhattan. Vi talar om tiotals miljoner dollar per lägenhet, säger John Coffee, professor i skatterätt vid Columbia University i New York.

- Ingen vet vem som äger lägenheten som köpts av ett skalbolag. Köpen sker i en sådan omfattning att man kan vara säker på att en massa utländskt kapital är dolt i USA, säger professor Coffee.

President Barack Obama har efterlyst krafttag för att stänga de kryphål som existerar. USA:s finansministerium står nu i beråd efter flera års planering att introducera en lagstiftning, som skulle tvinga banker att verifiera ägarna bakom skalbolagen.

Delaware är skalbolagens Mecka

I USA har framför allt Delaware utmärkt sig som en delstat har både förmånlig företagsbeskattning och en lagstiftning som tillåter registrering av anonyma skalbolag. Enligt Tax Justice är det enklare att öppna ett skalbolag i delstaten än att få ett bibliotekskort.

Mer än en miljon företag har registrerat sig i Delaware, trots att delstaten har färre än en miljon invånare. Över 200 000 företag har registrerat sin adress som 1209 Orange Street i Wilmington, Delaware.

- Vad vi ser är att de rika kan anställa jurister för att hitta kryphål. En stor del av aktiviteterna anses vara lagliga – är det något som vi kan vara tillfreds med? Vi talar inte om småpengar, vi talar om stora pengar som försvinner exempelvis ur budgeten för utbildning och vägbyggen. De här pengarna påverkar allas liv, säger Maggie Murphy, talesman för organisationen Transparency International.

USA har risats för att man agerat dubbelmoraliskt i fråga om skatteflykt. Amerikanska myndigheter har vidtagit omfattande åtgärder för att hålla koll på amerikanska tillgångar utomlands, framför allt i schweiziska banker. Samtidigt har man inte delat med sig av information om utländska tillgångar i USA.