Holländarna sa nej till EU:s associationsavtal med Ukraina
Holländarna sa klart nej till EU:s samarbetsavtal med Ukraina i onsdagens folkomröstning.
Hela 64 procent av väljarna röstade mot det två år gamla associationsavtalet med Ukraina medan 36 procent var för.
Drygt 32 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen vilket gör att den är giltig.
Det innebär att regeringen måste besluta om Nederländerna skall ratificera associationsavtalet från år 2014, även om folkomröstningen endast var rådgivande.
- Om över 30 procent deltar och vinstmarginalen för Nej-lägern är så stor så innebär det att vi inte kan gå vidare med ratificeringen, sade den liberale premiärministern Mark Rutte efter att resultatet var klart.
Det andra regeringspartiet anser också att man bör dra slutsatser även om omröstningen inte var bindande.
- Avtalet kan inte ratificeras. Vi måste beakta resultatet sa Arbetarpartiets ordförande Diederik Samson.
Inga större förändringar
EU:s ordförandeland Nederländerna är det enda medlemslandet som inte ännu har ratificerat frihandelsavtalet som är i kraft sedan årsskiftet.
Det faktum att Nederländerna förkastar avtalet medför ändå inga större praktiska förändringar eftersom alla medlemsländer borde låta bli att ratificera avtalet för att det ska sluta gälla.
Det nederländska resultatet innebär ändå att hela associationsavtalet inte träder i kraft, även om frihandelsdelen redan fungerar.
Avtal ledde till uppror i Ukraina
Samarbets- och frihandelsavtalet skulle ha undertecknats redan år 2013, men Ukrainas dåvarande president Viktor Janykovits vägrade att underteckna det.
Det utlöste massiva protester vilket ledde till att Janykovitj slutligen måsta avgå och fly till Ryssland.
I Ukraina var resultatet en besvikelse.
Oppositionen anklagade särskilt regeringen och president Petro Porosjenko för att holländarna inte ansåg det värt att öka samarbetet med Ukraina bl.a på grund av den utbredda korruptionen i landet.
Glad opposition
"En stor majoritet av väljarna är emot, det är fantastiskt. Jag hoppas fortfarande att deltagandet kommer över 30 procent. Spännande!” skrev Frihetspartiets ledare, den EU- och invandrarfientliga Geert Wilders som hörde till dem som tog initiativet till folkomröstningen.
- Det här resultatet kan inte avvisas, konstaterade vänsterpartiet SP:s ledare Emile Roemer, som också var mot avtalet.
För regeringen kan resultatet innebära att trycket på nyval ökar och att Frihetspartiet PVV stärks på regeringspartiernas bekostnad.
Det kan också uppmuntra EU-motståndare i Storbritannien inför folkomröstningen om ett brittisk utträde ur EU i juni.
- Ingen kan anklaga holländarna för att inte vara goda europeér, men de vill inte öppna sina gränser och betala räkningen för Ukrainas problem, precis som de flesta brittiska väljare, konstaterade Brian Monteith, talesman för rörelsen Leave.EU som kämpar för ett brittisk utträde.