Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nämnd: Åbo ska inte tumma på subjektiv rätt till dagvård

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Barn i rutschbana
Bild: Mikael Crawford/Yle

Åbo ska inte begränsa den subjektiva rätten till dagvård. Det anser nämnden för fostran och undervisning, som behandlade frågan på sitt möte på onsdagen.

Beslutet fattades efter omröstning, rösterna föll 5-8. Det var SFP och Samlingspartiet som var beredda att se över rätten till dagvård.

Från och med första augusti ändras lagen, så att kommunerna kan begränsa rätten till dagvård för sådana barn som har ena föräldern hemma. Ett sådant barn har rätt till 20 timmar dagvård per vecka.

Nämndens utlåtande skickas till stadsstyrelsen.

Eftisavgifterna höjs

En höjning av avgifterna för eftermiddagsverksamheten behandlades också på samma möte. Nämnden valde att höja avgifterna med högst cirka tio euro per månad beroende på föräldrarnas inkomster och hur många timmar barnet är på eftis.

Eftisbarn spelar schack.
Bild: Yle/Philip Stenkula

Stadens tjänstemän föreslog att eftisavgifterna höjs med cirka 20 euro i månaden, men det här gick nämnden inte med på. På förslag av Mari-Elina Koivusalo (SDP) beslöt nämnden att gå inför en måttligare höjning av avgifterna. Beslut fattades med rösterna 9-4, det var Samlingspartiets medlemmar som ville höja avgifterna enligt stadens förslag.

Vänsterförbundets Aki Haapanen föreslog också under mötet att eftisavgifterna bibehålls på nuvarande nivå, men det här förslaget röstades ner med siffrorna 7-2, fyra nämndmedlemmar röstade blankt.

De nya eftisavgifterna är mellan 92 och 110 euro i månaden. De nuvarande månadsavgifterna är mellan 80 och 95 euro. De nya avgifterna träder i kraft från och med första augusti.