Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Friidrottsprofil anklagar Zlatan för dopning

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Zltan Ibrahimovic i Juventus-dress.
Bild: EPA/ETTORE FERRARI

Den forne svenske förbundskaptenen i friidrott Ulf Karlsson kommer med hårda anklagelser mot fotbollstjärnan Zlatan Ibrahimovic. Karlsson är övertygad om att Zlatan under sin tid i Juventus dopat sig.

Anklagelserna från Karlsson levererades vid en pratstund på Värmlands idrottshistoriska sällskapscafé som nwt.se rapporterar om.

Karlsson talade om hur lagidrottarna kommer undan tester enklare än de individuella idrottarna.

– Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid. Och Albin Ekdal gick upp åtta kilo i samma klubb. Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden. De hade en doktor som tidigare hade blivit avstängd 22 månader, säger Karlsson.

Karlsson säger i tidningen att han är "övertygad" om att den svenske landslagskaptenen dopat sig för tio år sedan. Zlatan Ibrahimovic representerade den av Karlsson utpekade Turin-klubben mellan åren 2004-2006.

I samma sammanhang passade Karlsson på att leverera en bredsida österut, mot Finland och Ryssland.

– Ett stort problem med dopningen är att när kulturen väl har skapats på ett ställe så lever den vidare. Som i Ryssland och som i Finland där ett jättestort armélager med metaamfetamin delades upp mellan försvaret och idrottsrörelsen efter andra världskriget, säger Karlsson till nwt.se.

Ulf Karlsson, 68, ledde det svenska friidrottslandslaget under den mest gyllene epoken, då Sverige badade i VM- EM- och OS-guld på 2000-talet. Nwt.se påminner om att Karlsson själv erkänt att han använt dopningspreparat under den aktiva friidrottskarriären på 60-talet, innan det blev förbjudet.

Karlsson fick vidareutveckla sina uttalanden för SVT senare under torsdagen.

– Jag menar inte att han har varit dopad. Det jag påstår är att man inte kan bygga tio kilo muskler på den korta tiden som har angetts i det här exemplet. Det menar jag är omöjligt utan otillåtna medel. Och det står jag fast vid, oavsett vem det gäller, säger Ulf Karlsson till SVT Värmland.

[EDIT 12:49, Ulf Karlssons uttalande från torsdagen och länk till SVT Värmlands nyhet adderade]

Diskussion om artikeln