Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Odla på väggen – dekorativt och utrymmessnålt

Från 2016
Uppdaterad 14.08.2019 09:48.
Strömsö inslag: Owes väggodling - Spela upp på Arenan

En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta. Att odla på väggen i den lilla trädgården, på balkongen eller på terrassen är både intressant, dekorativt och framförallt utrymmessnålt.

En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. För att starta en likadan väggodling som vi gjorde på Strömsö behöver du odlingssäckar, armeringsgaller, lite juteväv, stabila upphängningskrokar, lämpliga växter och lite armstyrka.

Gör så här:

  1. Välj lämplig odlingssäck till de växter du valt. Det finns färdiga odlingssäckar bl.a. för örter och grönsaker.

  2. Mät upp storleken på odlingssäckarna och såga till armeringsgallret i lämpliga bitar. Använd gärna ett armeringsgaller med rutstorlek 100 x 100 mm.

  3. Det bakre gallret kan vara en ruta större än det övre gallret. Böj upp ena änden på gallret så fungerar det som en hylla för odlingssäcken.

  4. Om du vill dölja plastsäcken syr du ett överdrag av t.ex. juteväv. Vill du ha mera färg kan du använda ett blommigt tyg.

  5. Bind ihop gallren med järntråd.

  6. Klipp hål i säcken och plantera.

  7. Häng upp odlingen på ordentliga krokar på väggen.

  8. Klipp två bevattningshål överst och två dräneringshål nederst på säckarna. Vattna.

Kom ihåg att säckarna väger en hel del så upphängningsanordningen bör vara tillräckligt stabil. Hänger du säckarna på en uthusvägg, så som vi gjorde, kan det finnas behov att förstärka väggen. Odlingssäckar innehåller den näring som växterna behöver för en växtsäsong. Det enda du behöver göra är att se till att växterna får tillräckligt med vatten.

Att odla på väggen i en odlingssäck är både enkelt och förmånligt. Stommarna av armeringsgaller håller i många år, men själva odlingssäcken skall bytas varje år.

Vi valde att odla örter och blommor, men låter det inte lockande med t.ex. en salladsvägg utanför köksdörren?