Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA flyttar ebolamiljoner till zikaforskningen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Två myggor som kan föra vidare zikaviruset.
Bild: EPA/OSCAR RIVERA

USA flyttar 589 miljoner dollar till forskningen om zikaviruset. Största delen av pengarna tas från insatser mot ebolaviruset.

Vita husets budgetchef Shaun Donovan uppger att orsaken är att zikaviruset för tillfället anses vara ett större hot mot USA än vad ebolaviruset är.

Vi står inför två verkliga globala hälsoproblem, Ebola och Zika, och vi kan inte ställa det ena åt sidan på grund av det andra.

USA:s hälsominister Sylvia M. Burwell.

USA förbereder sig på att myggor som bär på zikaviruset kommer att spridas till den nordamerikanska kontinenten i takt med att vädret blir varmare.

- Det kan stå oss dyrt att vänta, sade Donovan till nyhetsbyrån AP.

Största delen av anslagen ska gå till den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC. Pengarna ska användas både för forskning och för att upprätta insatsstyrkor som kan sättas in för att begränsa spridningen av zikaviruset.

gravid kvinna undersöks
Bildtext Forskare tror att det finns ett samband mellan zikasmitta hos gravida och mikrocefali hos fostret.
Bild: Esteban Biba /EPA

Zikaviruset anses vara farligt för gravida eftersom mycket tyder på att det finns ett samband mellan viruset och den ovanliga sjukdomen mikrocefali, som gör att barn föds med onaturligt små huvuden.

Tillfällig lösning

Av pengarna kommer största delen, 510 miljoner, från insatser mot ebolaviruset. Pengarna tas ändå bara tillfälligt ur ebolainstatsen, i väntan på att kongressen ska skjuta till pengar för kampen mot zikaviruset.

Ebolaviruset ses fortfarande som ett hot, framförallt i västra Afrika.

- Vi står inför två verkliga globala hälsoproblem, Ebola och Zika, och vi kan inte ställa det ena åt sidan på grund av det andra, sade USA:s hälsominister Sylvia M. Burwell.

I februari bad president Barack Obama om närmare 1,9 miljarder dollar för att bekämpa zikaviruset. Den republikandominerade kongressen har ändå fortfarande inte godkänt Obamas begäran.

- I något skede måste republikanerna välja om deras fientlighet mot president Obama är viktigare än deras önskan att försöka skydda gravida kvinnor från den här fruktansvärda sjukdomen, sade Vita husets pressekreterare Josh Earnest .

eboaloffer
Bildtext Ebolaepidemin krävde över 11 000 dödsoffer, majoriteten av dem i västra Afrika.
Bild: EPA/AHMED JALLANZO