Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Eva klarade ett av Finlands svåraste inträdesprov

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Eva Gronow
Bild: Claudia Rybin/Yle

Tre procent. Så liten är andelen som antas till linjen för forskning i världspolitik vid Helsingfors universitet. Inträdesprovscoachen berättar hur du kommer in på en av Finlands svåraste linjer.

Av 535 sökande förra året blev 15 antagna. Eva Gronow berättar hur hon lyckades med konststycket för några år sedan.

– Jag läste på heltid i lite över tre månader. Till en början läste jag måndag till fredag och behandlade det som ett arbete. Den tiden jobbade jag inte, så läsandet var mitt jobb. Sista månaden började jag sedan också läsa på veckosluten, så då blev det inte så mycket fritid, säger Eva som är tredjeårets studerande på världspolitiska linjen.

Eva rekommenderar att strukturera läsandet ordentligt, och tydligt dela upp sina dagar mellan läsande och fritid.

– Det är bra att ha en struktur på läsandet, jag brukade läsa mellan 10 och 18 på vardagarna. Jag tror det är väldigt svårt utan en sådan struktur, att man då känner att man borde läsa lite hela tiden. Har man sådana här spelregler så vet man själv vad som gäller och kan bättre fokusera då.

Att göra pluggandet mångsidigare genom att inte bara mala igenom böckerna på egen hand kan också hjälpa.

– Jag läste mest hemma tillsammans med en vän som sökte till ett annat program vid universitetet, så jag hade lässällskap. Men sedan fick jag också ganska mycket hjälp av min pappa som är sociolog, så han kunde hjälpa med vissa saker och diskutera med mig om dom.

Svimmade på inträdesprovet

Vad krävs det för person då för att komma in? Eva tycker absolut inte att man behöver vara någon superförmåga för att klara av inträdesprovet.

– Jag tycker det viktiga är hur du behandlar den där informationen i boken. Det är bra att kunna fokusera på dom viktigaste poängerna i varje del och kunna strukturera informationen enligt det. Lästekniken tror jag på det sättet är viktig.

För att prestera under själva provtillfället tycker Eva att förmåga att hantera stress är a och o.

– Mycket av provet är egentligen bara stresstålighet, hur väl du klarar av att sitta där under en jättestor press och ändå klara av att tänka klart.

Någon som satt bakom personen ropade plötsligt att de behöver hjälp.

Somliga klarar inte av pressen och i värsta fall kan det få ödesdigra konsekvenser. Då Eva skrev inträdesprovet svimmade en person i salen.

– Någon som satt bakom personen ropade plötsligt att de behöver hjälp. Alla i salen kollade kort i den riktningen, och gick sedan direkt tillbaka till skrivandet. Provövervakarna fick bära ut han som hade svimmat.

Vad tänker du när du verkligen vill komma in på den här linjen och bara har fem timmar på dig att skriva och sedan du ser att en människa har svimmat?

– Det är kanske hemskt att säga men jag tänkte att han är säkert okej, dom tar hand om honom, jag kör på. Det låter ju ganska hemskt, säger Eva och skrattar.

Livet efter inträdesprovet

Hur är det då på insidan, lättare eller svårare än provet?

– Lättare! Jag var nervös för min första tent, för jag tänkte på samma vis som med inträdesprovet, att jag måste kunna precis allting. Men så är det ju inte, det har varit riktigt roligt.

Vad är det då man blir då man blir färdig från din linje? Vad vill du göra?

– Jag är faktiskt inte helt säker, men jag är bekväm med det. Den här linjen öppnar väldigt många dörrar, vissa tänker på Utrikesministeriet men jag är inte så intresserad av det. Man kan också bli forskare, jobba inom politik, bli politiker, jobba för internationella organisationer. Möjligheterna är många och det tycker jag om, att se lite an efter hur det blir.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln