Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Barnyoga ger styrka och spänst

Från 2016
Många barn sitter för mycket - Spela upp på Arenan

Nu är den här, den senaste motionstrenden för barn - nämligen barnyogan. Det är Finlands svenska idrott, FSI, som har lanserat konceptet med barnyoga nu i vår, och mottagandet har varit entusiastiskt.

Många forskningsrapporter visar att dagens barn ofta saknar styrka och spänst. Deras rörelsemönster kan vara väldigt stelt, och de behöver mer smidighet och avslappning i sina normala rörelser.

Det är här yogan kommer in - den har någonting annat och mer att ge än vanlig barngymnastik, säger Eva-Lotta Backman-Winquist som är idrottsintruktör och ansvarar för barn- och ungdomsverksamheten på FSI.

- Barnyoga är lite mer än sagogymnastik. Vi håller yogaställningarna en lite längre stund och det ger barnen bålstabilitet och muskelstyrka.

Dagens barn sitter mycket. Redan från spädbarnsålder placeras de i bil- och andra bärstolar och fraktas från ett ställe till ett annat. Det gör att de ofta saknar både styrka och spänst.

Jerry och Wiljam
Bildtext Jerry och Wiljam gillar yoga.
Bild: Yle

- Vi har barn som springer och hoppar och är väldigt skickliga motoriskt, men vi har också barn som saknar den här motoriska skickligheten. De har inte haft möjlighet att ända från början ligga på golvet och sprattla och öva sina ryggmuskler och magmuskler. Via yogan kan vi öva upp just den här muskelstyrkan.

"Yoga är roligt"

Barnyogan går mycket ut på olika djurlekar och -ställningar som lätt fångar barnens fantasi, säger Backman-Winquist.

Och barnen själva tycker att yoga är roligt.

- Det var nog ganska roligt, och det roligaste var att leka ormar och spindlar, säger Wiljam på Folkhälsans daghem i Grankulla.

Eva-Lotta Backman-Winquist leder barnyoga på Folkhälsans daghem i Grankulla
Bildtext Eva-Lotta Backman-Winquist
Bild: Yle

Jerry, som vet vad yoga är eftersom hans mamma sysslar med det, tycker att grötleken var allra roligast.

- Vi lekte att vi kokade gröt och vi själva var kastruller, säger han.

Kurser i barnyoga i hela Svenskfinland

Idén till barnyoga har Eva-Lotta Backman-Winquist hämtat från Sverige, och nu under våren har hon startat sitt pilotprojekt.

Tillsvidare har hon hållit kurser i barnyoga för daghems- och förskolepersonal i Nyland, och alla kurser har varit fullbokade. Senare ska hon också besöka Åboland och Österbotten.

Meningen är att daghemspersonalen ska få inspiration och kunskap att själva leda yoga-inspirerade stunder med barnen.

- Vi hoppas att konceptet ska slå igenom, att barnen ska få möjlighet att öva sin muskelstyrka och få en grundläggande motorik. Det behövs när de blir större och börjar skolan och också i framtiden för att de ska kunna träna.

Diskussion om artikeln