Vem sköter förebyggande vård i framtiden?

Kommer någon att sköta den förebyggande vården då vårdreformen genomförs? Det frågar Janina Andersson, som är verksamhetsledare för Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) i Egentliga Finland.
I planerna för den nya reformen ska kommunerna fortsättningsvis sköta förebyggande vård, inom både socialvård och hälsovård. Men Andersson oroar sig för vilket intresse kommunerna har för det då all social- och hälsovård i övrigt förs över till landskapen.
- Vad är kommunernas motivation att satsa pengar på förebyggande verksamhet, då alla problem sedan går till de större områdena? frågar Andersson.
Mannerheims Barnskyddsförbund, liksom många andra organisationer inom tredje sektorn, arbetar just med förebyggande arbete. I dag utgörs hälften av verksamheten av tjänster som kommunerna betalar för.
Enligt regeringen ska de privata serviceproducenterna och tredje sektorn ha en viktig roll i framtiden också. Enligt Andersson hjälper det inte situationen för den förebyggande verksamheten, och en ökad konkurrens kan vara ödesdiger för all verksamhet som den tredje sektorn gör. Hon jämför Mannerheims Barnskyddsförbund med ett litet bussbolag som kämpar om samma kunder som Onnibus.
- Om någon kommer och kan gå på minus i tre år, så hinner de andra dö under tiden och så är marknaden deras. Vi har ingen buffert alls, så om våra produkter inte går åt mera, så måste vi sluta med dem.
Hur går det för dem som behöver långvariga vårdförhållanden?
Enligt Andersson gick det nyss så för Helsingfors Mödrahem. Föreningen har startat verksamheten med stöd och vaktande då en förälder ska träffa sitt barn under övervakade möten. Men nu konkurrensutsattes tjänsten, och ett privat företag tog hand om allt.
Nya företag ska kunna komma in på marknaden och erbjuda sina tjänster. Marknaden ska vara öppnas för alla och rättvis, men där är tredje sektorn dålig på att marknadsföra sig själv.
- Vi har många långvariga kontrakt, eftersom vi länge har varit pålitliga. Men då allt konkurrensutsätts, kan det ske snabba förändringar.
Andersson hoppas därför att det i anbudstävlingar ska tas i beaktande annat än priset och utbildningen. Hon poängterar hur viktigt det i många vårdrelationer är med långa människoförhållanden.
- Regeringen förstår nog och tänker nog på att många behöver långa vårdförhållanden, men fastän viljan är god är det svårt att få det till pappers och få det att fungera på riktigt.