Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ännu ett förslag om Cygnaeus - och ser dåligt ut för Busholmenskolan

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Folk demonstrerar utanför Cygnaeus skola i Helsingfors 3.3 2016.
Bildtext På fredag väntas utbildningsnämndens svenska sektion presentera ännu ett motförslag till tjänstemannaberedningen.
Bild: Yle/Christoffer Gröhn

På fredag presenteras tjänstemännens beredning av det svenska skolnätet i södra Helsingfors. Samtidigt har utbildningsnämndens svenska sektion kallat till presskonferens på eftermiddagen.

- Jag är ledsen över att märka att budgetläget är så hopplöst att vi inte verkar ha råd med både Cygnaeus lågstadieskola och den nya nordiska skolan på Busholmen. Jag är verkligt intresserad av den nordiska skolan, men vi kan inte stänga Cygnaeus som är en fungerande skola, säger sektionsmedlemmen Elisabeth Helander (SDP).

Flera sektionsmedlemmar talar om ett nytt förslag som kommer att presenteras på fredag. Det verkar handla om att slå ihop lågstadier i södra Helsingfors, så att undervisningen i Cygnaeus bevaras från årskurs ett till fyra.

Jag är verkligt intresserad av den nordiska skolan, men vi kan inte stänga Cygnaeus som är en fungerande skola.

― Elisabeth Helander (SDP)

Ordföranden för utbildningsnämndens svenska sektion Veronica Hertzberg vill inte kommentera det före fredagens presskonferens.

Accepterar inte stängning av Cygnaeus

Stadsstyrelsens representant i sektionen Björn Månsson säger att man inte kommer att acceptera att Cygnaeus stängs.

- Om linjedirektör Niclas Grönholm fortfarande föreslår en stängning, är det uppenbart att det inte accepteras av sektionen.

Månsson, som själv inte har rösträtt på mötet, säger att han väntar sig att sektionen kommer att rösta för ett nytt förslag som ska presenteras i morgon.

Hur går det med Busholmsskolan?

- Det läggs på framtiden. Busholmen ska få en svensk skola, men kanske inte i samband med en nordisk skola. Sannolikt kommer den heller inte att stå klar 2019, utan först senare.

Om linjedirektör Niclas Grönholm fortfarande föreslår en stängning, är det uppenbart att det inte accepteras av sektionen.

― Björn Månsson, stadsstyrelsens representant

Dystert för Busholmen

Enligt Elisabeth Helander lutar allt mot att man inte kommer att kunna starta en svensk skola på Busholmen nu.

- Det är tråkigt också för föräldrarna på Busholmen och i Gräsviken.

- Om Busholmen inte får en svensk skola, kommer det att inverka på svenskspråkiga barnfamiljers benägenhet att flytta dit, säger sektionsmedlemmen Karl-Mikael Grimm från Centern.