Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Olkiluotoreaktorn ett steg närmare drift

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Kärnkraftverket Olkiluoto 3
Bildtext Olkiluoto kärnkraftverk.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Efter många förseningar och några rättsprocesser är den tredje kärnreaktorn i Olkiluoto nu på god väg att småningom kopplas in. De första testfaserna har inletts.

På onsdagen inleddes testningen av kylsystemen. Det innebär att havsvatten pumpas in i delar av kylkretsarna. Efter det testas andra delar av systemen.

Vägen till fullskalig drift är ändå lång och kräver tiotusentals testmoment. Under årets första hälft installeras vissa elsystem och rör i anslutning till reaktorn. Efter det inleds rengöringen av primärkretsen som är i anslutning till reaktorn. Därefter kan kretsen fyllas med vatten.

Senare i april ansöker Industrins kraft om tillstånd att få ta reaktorn i bruk. Den behandlingen beräknas pågå i ett drygt år. Den beräknade tidpunkten för fullskalig drift är i december 2018.

Rättsprocesserna påverkar inte

Jean-Pierre Mouroux på Areva beskriver den påbörjade testfasen som en viktig milstolpe. Han säger att den är ett viktigt steg på vägen mot elproduktion i kraftverket.

En rättsprocess kring förseningarna inleddes mellan Industrins kraft och Areva. Det franska bolaget har också drabbats av ekonomiska svårigheter.

Jouni Silvennoinen som leder projektet för beställaren Industrins kraft försäkrar att svårigheterna inte ska påverka tidtabellen eller färdigställandet av kärnreaktorn. Han säger att byggarbetarna på byggplatsen snarare har blivit fler sedan årsskiftet.

Diskussion om artikeln