Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cameron: Jag hade pengar i skatteparadis

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
David Cameron i London 21 mars 2016.
Bildtext Storbritanniens premiärminister David Cameron.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Storbritanniens premiärminister David Cameron erkänner att han tjänat pengar på en fond som hans pappa grundat i ett skatteparadis.

Cameron medgav i en intervju med ITV att han tillsammans med sin fru ägt delar i faderns bolag Blairmore Holdings. Han sålde sin andel i januari 2010, strax innan han blev premiärminister.

Andelarna såldes för 30 000 pund, ca 37 000 euro. Försäljningen gav en vinst på ungefär 19 000 pund, och Cameron intygar att han betalade inkomstskatt på utdelningen men eftersom förtjänsten var under skattenivån betalade han ingen vinstskatt.

Cameron insisterar på att Blairmore Holdings inte skapades för att undvika skatt.

David Camerons pappas lagliga, men hemliga företag i skatteparadiset Bahamas lyftes fram i ljuset på måndagen i samband med Panamaläckan.

"Jag har ingenting att dölja"

Tidigare har premiärministern varit tystlåten gällande sin fars skatteaffärer. Men under intervjun med ITV sade han att han vill vara så öppen som möjligt.

– Jag ska vara så öppen jag kan om det förflutna, nutiden och om framtiden, för ärligt talat, jag har ingenting att dölja. Jag är stolt över min far och det han uträttade, den affärsverksamhet han byggde upp och allt det andra, sade Cameron.

Blairmore Holdings grundades på 1980-talet av bland andra David Camerons pappa Ian Cameron, som var verksam i bolaget fram tills kort innan hans död 2010.

Inom Labourpartiet höjs nu röster för att Cameron borde avgå, eftersom han har hemlighållit uppgifterna.