Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mikaela Nylander: "Alva Forsius hade kämpat för Borgå bb"

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Alva Forsius med dotter
Bildtext Alva Forsius med dotter
Bild: Föreningen Alva Forsius minne r.f.

Alva Forsius kämpade i det tysta för ensamma mammor och barn i Borgå. I år har det gått 150 år sedan hon föddes och först nu får hon den uppmärksamhet hon är värd.

SFP-riksdagsledamoten och kommunpolitikern Mikaela Nylander är ordförande för Alva Forsius-150-årsjubileumsarbetsgrupp. Nylander säger att Alva Forsius var en unik kvinna från Borgå.

- Hon var före sin tid på många sätt. Hon kämpade för kvinnornas rättigheter och hon tog hand om ensamstående mödrar. Hon hade en familjepoltik, en socialpolitik och en hälsopolitik som var alldeles unik.

Alva Forsius grundade mödrahemmet Solhem till höger på bilden och barnabördssjukhuset, det nuvarande vandrarhemmet, invid Borgå simhall.
Bildtext Alva Forsius grundade mödrahemmet Solhem, nuvarande frälsningsarméns daghem till höger på bilden och barnabördssjukhuset, det nuvarande vandrarhemmet, invid Borgå simhall
Bild: Yle/Sune Bergström

Alva Forsius såg nöden hos de ensamstående mödrarna. Därför grundade hon ett privat barnbördssjukhus och ett mödrahem där modern och barnet kunde stanna i sex månader efter förlossningen.

Mammorna fick råd i barnavård och yrkesfärdigheter för att kunna försörja sig själv och barnet.

Nylander tror att Alva Forsius, om hon hade levat nu, definitivt hade gått i bräschen i kampen för de mindre förlossningsenheterna.

- Det är jag alldeles övertygad om för hon om någon visste vad det betydde att få en god vård vid rätt tid och nära det egna hemmet.

Grunden för Alva Forsius minnesstaty är redan klar framför Borgå vandrarhem
Bildtext Grunden för Alva Forsius minnesstaty är redan klar framför Borgå vandrarhem
Bild: Yle/Sune Bergström

Tisdagen den 24 maj kl 10 avtäcks Alva Forsius minnesmärke vid det gamla barnabördshuset, nuvarande vandrarhemmet i Borgå. Samma dag kl. 14-16.30 hålls Alva Forsius jubileumsseminarium i Kulturhuset Grand i Borgå.

Mera om jubileumsåret och om Alva Forsius hittar du på jubileumsårets hemsida Alva Forsius.

Östnyländska nyheter: Mikaela Nylander om Alva Forsius 150-jubileet i Borgå

11:41

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln