Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionen anklagar Cameron för hyckleri

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bild: EPA / Andy Rain

Storbritanniens premiärminister David Cameron erkände på torsdagen att han har tjänat pengar på en fond som hans pappa hade grundat i ett skatteparadis.

Camerons stab har tidigare under veckan gett fyra svävande uttalanden om premiärministerns finansiella koppling till skatteparadiset. Först på torsdagen erkände Cameron att han hade ett aktieinnehav som han sålde strax innan han blev premiärminister.

Premiärministern vidhåller att han har betalat skatt så inget brott har begåtts. Oppositionspartiet Labours vice ordförande Tom Watson säger att Cameron inte klandras för sin fars handlingar, men att han kan klandras för hyckleri.

- Han är en hycklare. Det skulle inte vara så illa om han inte själv hade läxat upp andra framstående personer om deras skattearrangemang. En del har han anklagat för att göra moraliskt fel då de har haft liknande investeringar,säger Watson till BBC.

Labourpartiets viceordförande Tom Watson ifrågasätter Cameron.
Bildtext Labourpartiets vice ordförande Tom Watson ifrågasätter Cameron.
Bild: EPA/WILL OLIVER

Kamp mot skatteflykt

Camerons regering har aktivt arbetat för att komma åt skatteflykten. Under sin tid som premiärminister har Cameron gjort flera slagkraftiga uttalanden om skatteflykt.

- Ingen regering har gjort mer än den här för att komma åt skatteflykt och aggressiv skatteplanering, sade Cameron till exempel i februari år 2015.

Ian Cameron grundade Blairmore Holdings i Bahamas på 1980-talet. Tidningen The Guardian skriver att fonden under sina 30 år aldrig har betalat skatt i Storbritannien.

Cameron vidhåller att pappan inte upprättade investeringsfonden för att undvika skatt, utan för att slippa krångliga valutaregler.

Flera slingrande versioner

När Downing Street fick frågan om Camerons familj har några kopplingar till faderns fond i måndags svarade hans taleskvinna att det är familjens privata angelägenhet.

- Jag har inga aktier, stiftelser eller fonder utomlands, inget sådant. Jag tror att det är en mycket klar beskrivning, sade Cameron i tisdags.

Senare samma dag skrev Downing Street i ett pressmeddelande att varken premiärministern eller hans familj har några tillgångar i skatteparadis. På onsdagen förtydligade Downing Street att familjen inte heller kommer att tjäna några pengar i skatteparadis i framtiden.

På torsdagen erkände Cameron slutligen att han och hustrun Samantha hade haft ett aktieinnehav i fonden på omkring 30 000 pund, det vill säga cirka 37 000 euro.

De ska ha sålt innehavet år 2010, bara några månader innan Cameron blev premiärminister. Vinsten var över 19 000 pund och Cameron vidhåller att han deklarerade alla utdelningar och betalade skatt.

Avslöjandet har väckt stora rubriker och många undrar varför Cameron inte genast berättade om aktieinnehavet.

- Folk tycker inte om det och de vill ha många fler svar från David Cameron innan skandalen blåser över, säger Watson.