Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Inhemskt halalslakteri välkomnas av kunder och Evira

Från 2016
Uppdaterad 08.04.2016 11:32.
Två män står framför köttdisk
Bildtext Tareq Khaled säljer inhemskt halalkött i sin butik i Östra Centrum. Yaljen Isa är kund i butiken.
Bild: Yle/ Karin Filén

Nyheten att det planeras ett finländskt halalslakteri, det första i sitt slag, togs väl emot i köttbutiken Itäkeskuksen Halal Liha i Östra centrum i Helsingfors.

- Jag säljer redan nu bara inhemskt kött, berättar ägaren Tareq Khaled.

Köttet i hans butik kommer från slakterier som utöver sin vanliga verksamhet också slaktar på ett sätt som gör att muslimer kan anse att köttet är rent. Slakten ska då utövas av en person som har accepterats för uppgiften av den muslimska gemenskapen och enligt vissa ritualer. Personen måste givetvis ha de certifikat som behövs för att slakta ett djur.

För djurets del är det i praktiken ingen skillnad på vilketdera sätt det slaktas.

― Sanna Varjus, Evira

Khaled konstaterar att det inhemska halalköttet visserligen är dyrare än importerat, men att det smakar bättre.

- Dessutom bor jag ju här så då känns det rätt att sälja inhemskt kött.

I butiken är det full kommers. Yaljen Isa brukar komma ända från Tammerfors för att köpa kött tillsammans med en kompis, som är kusin till butiksägaren.

- Det är bra kvalitet på köttet här. Och för oss som är muslimer är det viktigt att vi kan vara säkra på att köttet är halal.

"För djuret är det ingen skillnad"

I praktiken skiljer sig halalslakt inte nämnvärt från annan slakt, berättar Sanna Varjus från Livsmedelssäkerhetsverket Evira.

- Djuret bedövas, och först sedan tappas det på blodet. Så gör man också i så kallad vanlig slakt. För djurets del är det i praktiken ingen skillnad på vilketdera sättet det slaktas.

Djuret bedövas, och först sedan tappas det på blodet. Så gör man också i så kallad vanlig slakt.

― Sanna Varjus, Evira
Köttdisk
Bildtext Efterfrågan på halalkött har blivit allt större i huvudstadsregionen
Bild: Yle/ Karin Filén

Enligt finsk lagstiftning kan blodet tappas samtidigt som bedövningen ges när det gäller slakt på religiösa grunder, och då måste en övervakningsveterinär vara med från början till slut. I praktiken gör man inte så i Finland.

Importerat halalkött kommer till stor del från djur som har slaktats i Centraleuropa på det traditionella viset, alltså utan bedövning.

― Sanna Varjus, Evira

Trots att det alltså redan nu finns inhemskt halalkött har det inte hittills funnits ett slakteri som uteslutande skulle ha fokuserat på det här. Enligt Sanna Varjus vid Evira är ett nytt slakteri enbart välkommet.

- Importerat halalkött kommer till stor del från djur som har slaktats i Centraleuropa på det traditionella viset, alltså utan bedövning. Vi tycker att det är bättre om slakten sker under övervakning här i Finland.

Halalslakteri planeras i Finland

Tre irakiska bröder i Helsingfors planerar Halalslakteri.