Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Kasper Strömman: "Stugor" visar innovativa sommarstugor

Från 2016
Uppdaterad 25.05.2016 10:23.

På Arenan kan du se Stugor, den efterlängtade serien för alla oss som älskar arkitektur men inte nödvändigtvis älskar stugliv. Programmet fokuserar på de mera unika sommarboendena, och vem är bättre lämpad att leda detta program än årets grafiker 2013, Kasper Strömman?

Antagligen en hel massa människor. Men det har aldrig hindrat Kasper från att göra saker hittills, så varför skulle det göra det nu?

I seriens första avsnitt bekantar vi oss hur som helst med tre vilt olika byggen.

Alvar Aaltos Provhus är ju nästan ett måste om man gör sommarstugeprogram. Vi pratar ju trots allt med all sannolikhet om Finlands mest kända sommarvilla. Men blev vi imponerade? Stugor-fotograf Mikkos min säger mer än tusen ord:

Fotografen Mikko Kelloniemi filmar huset Muuratsalo, ritat av Alvar Aalto.
Bild: Kasper Strömman

Provhus ska ju vara lite experimentella, och ingen behöver bli besviken ute på Muuratsalo. De här kaklena tolkar vi som en mycket tidig powerpoint-presentation där grafen uppe till höger visar de skenande byggnadskostaderna. Pianotangenterna nertill har antagligen gått att spela på en gång i tiden. *
* Vilda och oseriösa spekulationer

Detalj av fasaden på fritidshuset på Muuratsalo, ritat av Alvar Aalto.
Bildtext Detalj av fasaden på huset i Muuratsalo.
Bild: Kasper Strömman

Om Alvar Aaltos provhus representerar 1950-tal så är Ville Haras Fyra årstiders stuga däremot stadigt förankrad i samtiden. Här ska man först och främst inte bli skrämd av att huset har mycket gemensamt med en svart Tetris-kloss som ramlat ner i skogen.

Sommarstugan "Neljän tuulen tupa", ritad av arkitekt Ville Hara.
Bildtext "Neljän tuulen tupa", ritad av Ville Hara.
Bild: Kasper Strömman

Inomhus är det nämligen luftigt och vitt, för att inte säga ljust och fräscht. Kontrasten mot utsidan är som ett vänligt knytnävsslag – och såklart inget misstag. Men så är ju stugan planerad av superarkitekten Ville.

Detalj av interiören i sommarstugan "Neljän tuulen tupa", ritad av arkitekt Ville Hara.
Bild: Kasper Strömman

Det är också alltid fascinerande att lyssna på en yrkesmänniskas funderingar kring ett område som hen känner väl till. Vad Kasper säger på den här bilden kan vi däremot bara gissa oss till, men antagligen handlade det om mankhöjden på en häst eller nåt liknande.

Arkitekt Ville Hara och Kasper Strömman, programledare för "Stugor".
Bild: Kasper Strömman

Eero Puurtinen däremot tror inte på ritningar. Däremot tror han på att fälla träd själv, muskelkraft som energi samt vildhallon på taket. Resultat? Aldrig har en stuga varit mysigare. Men så är ju Eero helt klart den som tagit de klassiska artesanfärdigheterna och fört dem in på 2000-talet. Toppbetyg.

Stugan "Vikulyk" utanför Tavastehus, ritad och byggd av Eetu Puurtinen.
Bild: Kasper Strömman

Allt som allt kan vi alltså vänta oss en fascinerande överblick på det mest innovativa i sommarstugeväg som Finland har att erbjuda under de följande tio veckorna. Tack för att du är med på resan.

Eetu Puurtinen och Kasper Strömman inne i stugan "Vikulyk".
Bild: Kasper Strömman

Stugor hittar du på Arenan ända fram till 2099. Bara en sån sak.