Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Två olika präster under samma tak

Från 2016
Uppdaterad 31.05.2016 11:20.
Linus Stråhlman i kyrkan.
Bildtext Linus Stråhlman i kyrkan.
Bild: Pampas Production

Att vara troende är oftast väldigt privat, men i serien Troende följer vi flera personer med olika trosinriktningar och som aktivt lever ut sin övertygelse. De berättar öppet, rakt och ärligt om hur deras tro påverkat deras liv och vilka val de gjort på grund av sin tro.

Prästparet Stråhlman bor i Helsingfors, men arbetar på båda sidor om huvudstadsregionen. Vardagen innebär planering och pusslande. De är dessutom väldigt olika som präster.

Rebecka och Linus Stråhlman är båda i början av sin prästkarriär. Hon jobbar i Borgå och han i Kyrkslätt. Samtidigt är de småbarnsföräldrar till sönerna Leo och Aaron och bor i Helsingfors. Kombinationen är givande, men det krävs mycket pusslande för att få vardagen att fungera.

Enligt Linus och Rebecka finns det flera fördelar med att vara två präster under samma tak. De är ofta lediga samma dagar, men de blir inte irriterade om den andra måste jobba oregelbundna tider. Dessutom kan de stöda varandra i arbetet.

- Om vi till exempel båda ska predika på en söndag eller om någon ska ha konfirmationsläger, och inte har några idéer, kan den andra hjälpa med inspiration. Men vi är väldigt olika präster. Linus är mer dogmatisk och jag är mer praktisk, säger Rebecka Stråhlman.

Hemma hos Linus och Rebecka Stråhlman.
Bildtext Hemma hos paret Stråhlman.
Bild: Pampas Production

Samma yrke, olika roller

Även deras relationer till yrket är olika. Rebecka kommer själv från en prästsläkt. Men hon hade tidigt bestämt sig, att hon aldrig skulle bli någon präst. Nej, Rebecka skulle bli musikalartist. Men under sista året på gymnasiet började idén växa fram, kanske prästyrket inte vore en dålig idé i alla fall?

- Jag har aldrig någonsin upplevt att jag måste bli präst, eller att jag ens skulle behöva höra till kyrkan. Jag har växt upp med att vi har läst bibeln och gått i kyrkan, men det att jag själv är troende är ett val som jag själv har fått göra. Det är inget som har tvingats på mig. Jag tror ju på det budskap som kyrkan lär ut och vill också själv förmedla det vidare på något sätt, säger Rebecka.

Rebecka Stråhlman med familjens yngsta.
Bildtext Rebecka med familjens yngsta i famnen.
Bild: Pampas Production

Rebecka tror inte att hon kommer bli någon väldigt traditionell präst.

- Jag har funderat på vilken typ av präst jag kommer att vara och på om jag kommer att vara en bra präst. Man ser kanske ofta präster som väldigt lugna och allvarliga. Men jag tror att jag kommer att ändra på den bilden lite, säger Rebecka.

Ingen barndomsdröm

För Linus var prästyrket inte heller någon barndomsdröm. Han hade siktat in sig på att bli forskare, kanske i biologi. Han var intresserad av universum, alltings ursprung och olika religioner, men han var inte troende.

- Jag hade bland annat en Japan-period och en buddhistisk period. Men sen tvingade min mor mig till skriftskolan och jag gick ledarutbildningen därefter, under de åren föddes det. Jag märkte att det håller tankemässigt, där finns ett djup som tilltalar mig på något sätt, säger Linus Stråhlman.

Linus har fått titulera sig präst sedan han blev prästvigd år 2014. Han jobbar nu som präst i Kyrkslätts svenska församling.

Linus Stråhlman viger ett par.
Bildtext Linus viger ett par vid altaret.
Bild: Pampas Production

Redaktör: Alexandra Furu


I serien Troende, på söndagar på Yle Fem, följde vi också bl a Carola Roselt som botar med hjälp av kvanthealing, Marianne som får förbön för sin nervsjukdom och familjen Gädda som ska åka till Kenya som missionärer.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln