Nytt förslag: Cygnaeus skolhus bevaras, Busholmenskolan ryker
Det kommer fortfarande att finnas undervisning i Cygnaeus lågstadieskola, om utbildningsnämndens svenska sektion får som den vill. Det betyder också att en svensk skola på Busholmen inte blir av, åtminstone inte nu.
På fredag kom utbildningsverkets beredning: öppna en ny skola på Busholmen och stäng Cygnaeus lågstadieskola, säger den.
Det här är inte så dramatiskt. Eleverna kommer inte att märka någon skillnad till att gå i sin närskola.
― Veronica Hertzberg (SFP)
Enhetsskola i centrum
Utbildningsnämndens svenska sektion säger ändå nej till beredningen. På en presskonferens på fredag eftermiddag meddelade sektionen följande: man föreslår en modell som liknar det så kallade förslag två.
Där slår man ihop Norsen, Kronohagens lågstadieskola och Cygnaeus lågstadieskola till en administrativ enhet. Kronohagen och Cygnaeus skulle ha årskurserna ett till fyra, femmorna och sexorna skulle gå i Norsen.
- Det här är inte så dramatiskt. Eleverna kommer inte att märka någon skillnad till att gå i sin närskola, säger sektionens ordförande Veronica Hertzberg (SFP).
Juridiskt en stängning
Direktionsordförande Jannika Enegren vid Cygnaeus lågstadieskola möter det nya förslaget med blandade känslor.
- Vi är lättade över att skolhuset inte stängs. Men en administrativ sammanslagning betyder juridiskt och faktiskt att Cygnaeus lågstadieskola stängs.
Enligt Enegren blir det i praktiken väldigt svårt att fortsätta med Cygnaeus pedagogik, som bland annat innebär sammansatta klasser, om skolorna är sammanslagna och har en rektor som sitter i Norsen.
En administrativ sammanslagning betyder juridiskt och faktiskt att Cygnaeus lågstadieskola stängs.
― Jannika Enegren, direktionsordförande
Enegren ser också en stor skillnad till direktionens förslag, där man fysiskt skulle ha flyttat femmorna och sexorna till Norsen, men administrativt bevarat dem i lågstadiet.
- Det nuvarande förslaget innebär att högstadiet börjar redan i femman.
Enegren vill ändå poängtera att direktonen är glad över att sektionsmedlemmarna har lyssnat på dem.
- Vi är väldigt glada över att sektionen ändå har tänkt och lyssnat.
Nej till Busholmen
Som det ser ut nu kommer Busholmenbarnen att fortsätta gå i Minerva, någon svensk skola på Busholmen är inte i sikte åtminstone just nu.
- Vi satsar på våra gamla fina skolbyggnader, säger sektionens vice ordförande Bernt Nordman (De Gröna).
Enligt sektionen är det omöjligt att i det rådande ekonomiska läget öppna en ny svenskspråkig skola.
Det finns fortfarande en vilja att i något skede jobba för att en nordisk skola ska bli av i något skede.
Vi satsar på våra gamla fina skolbyggnader.
― Benrt Nordman, De Gröna
Fredagens förslag från utbildningsnämdens svenska sektion föreslår också att Brändö lågstadieskola skulle höra till det östra distriktet. Det betyder att högstadiet i Botby grundskola blir Brändöbarnens närskola efter lågstadiet.
Utbildningsnämndens svenska sektion ska fatta beslut på sitt möte torsdag 14.4. Efter mötet ska ärendet ännu behandlas av stadsstyrelsen och stadsfullmäktige. Tanken är att ärendet ska hinna behandlas av fullmäktige före midsommar.
Busholmenförälder: Jag känner mig lurad
Nytt förslag om skolnätet väcker både besvikelse och glädje.
Diskussion om artikeln